Uusia tulvakarttoja ja tarkempaa paikkatietoa ilmastoviisaaseen maankäyttöön

Uutinen 21.12.2023 klo 13.18
Kartalla näkyy valuma-aluetasoista tulvakarttaa (sinisellä) sekä tunnistettua tulvametsää/metsäluhtaa (vihreällä) Kiiminkijoelta. Valokuvan tulvametsä on Jämsänkoskelta. Kuva: Krister Karttunen, Syke

Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus ovat tuottaneet uusia tulvakarttoja ja aiempaa tarkempia lähtöaineistoja tulvamallinnuksen tueksi. Uudet aineistot laajentavat tulvakarttojen kattavuutta, lisäävät tietojen hyödyntämismahdollisuuksia ja parantavat tulvariskeihin varautumista. Aineistoja voidaan hyödyntää myös luonnonsuojelussa.  

Osa uusista aineistoista on jo julkaistu avoimena aineistona Syken Avoin tieto -palvelussa. Loput aineistot valmistuvat alkuvuoden 2024 aikana.

Kaikkiin aineistoihin voi tutustua esittelysivulla:
Tietopohjaa ilmastoviisaaseen maankäyttöön – Yleispiirteisiä tulvakarttoja ja paikkatietoa moninaisiin käyttötarpeisiin (tarinakarttaesittely)

Yksityiskohtaista tietoa maanpeitteestä 

Käytettävissä on nyt yksityiskohtaisempaa tietoa maanpeitteestä ja maanpinnan vedenläpäisemättömyydestä sekä kasvillisuuden korkeudesta. Tämä 2 metrin pikselikoon rasteriaineisto tarkentaa tulva- ja hulevesimallinnuksia. 

Meritulvakartat eri ilmastoskenaarioilla 

Uudet koko rannikkoalueen kattavat meritulvakartat ovat nyt kommentoitavana karttapalvelun kautta. Ne mallinnettiin eri päästöskenaarioilla ja eri suuruisilla tulvilla nykytilanteelle, vuodelle 2050 ja 2100. 

Tulvakartoitusta koko valuma-alueelle 

Nykyiset tulvakartat ovat kattaneet lähinnä tunnettuja tulvariskialueita. Nyt myös pienvesistöjä on kartoitettu. Kartoitusta tehtiin alueille, joilta tarvittiin tietoa tulvalle alttiista alueista niin tulvariskien hallinnan kuin valuma-aluesuunnittelun tueksi. Aineiston avulla saadaan tunnistettua myös tulvaherkät pellot. 

Hulevesitulvakartta laajenee kaikille taajama-alueille 

Vuoden 2024 alkupuolella julkaistaan uusilla ja tarkemmilla lähtötiedoilla päivitetty yleispiirteinen hulevesitulvakartta. Se palvelee kuntia muun muassa hulevesitulvariskien alustavassa arvioinnissa. 

Tulvavaikutteisten luontotyyppien paikallistaminen helpottuu 

Uhanalaisten ja tulvasta riippuvaisten luontotyyppien paikallistaminen helpottuu, kun uudet aineistot valmistuvat 2024 alussa. Näitä luontotyyppejä ovat erityisesti tulvametsät ja metsäluhdat. Tulvaiset alueet ja niiden ennallistaminen tarjoavat parhaimmillaan useita hyötyjä, kuten tulvahuippujen tasaaminen, ravinteiden pidättäminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen.

Tarkempaa lähtötietoa pintaveden virtauksen mallinnukseen 

Tarkemmat lähtötiedot pintaveden virtauksen mallinnukseen ovat nyt kaikkien käytettävissä. Uusi uomakorjausaineisto on yhteensopiva Maanmittauslaitoksen KM2:n korkeusmallin kanssa. Se sisältää kaiverruksia eli alennettuja korkeusarvoja erityisesti tierumpujen ja putkien kohdilta. 

TIIMA-hanke: Tietopohjaa ilmastoviisaaseen maankäyttöön 

Aineistot on tuotettu Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Tietopohjaa ilmastoviisaaseen maankäyttöön (TIIMA) -hankkeessa (2022–2023). 

Lisätietoja  

Ryhmäpäällikkö Pasi Valkama, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 252 218, etunimi.sukunimi@syke.fi 

Kehitysinsinööri Mikko Sane, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 251 617, etunimi.sukunimi@syke.fi 

Linkkejä 

Suomen ympäristökeskuksen Avoin tieto -palvelut

Nappaa hiilestä kiinni - Maankäyttösektorin ilmastoratkaisut -logo
 

Kohderyhmä: