Delta i kulturmiljödagarna och i landskapsdagen i september–oktober

Nyhet 04-09-2023 kl. 9.18

Finlands miljöcentral och miljöminsteriet

© miljöministeriet

Kulturmiljödagarna och landskapsdagen firas även denna höst. Kulturmiljödagarna firas 4.-10. september. Den internationella landskapsdagen är den 20 oktober.  

Välskötta kulturmiljöer och landskap är en väsentlig del av människornas och naturens välbefinnande: de förbättrar livsmiljöns kvalitet och mångfald. Dessa dagar firas varje år och de uppmuntrar till att delta i och njuta av vår gemensamma miljö och vårt gemensamma kulturarv.

Offentliga evenemang runt om i Finland

Guidade turer, öppna hus och andra offentliga evenemang i samband med kulturmiljödagarna ordnas av ett stort antal aktörer under den andra veckan i september och vid andra tidpunkter. Många av höstens evenemang firar det immateriella kulturarvet i enlighet med årstemat Levande traditioner 2023.

Landskapen kan man bekanta sig med på de guidade promenader som arrangeras av Maa- ja kotitalousnaiset. Landskapspromenaderna ordnas kring den 20 oktober.

Fotografera de objekt du älskar, delta på Instagram och i fototävlingarna

Under kulturmiljödagarna och på landskapsdagen produceras årligen bildmaterial som på ett fascinerande sätt dokumenterar tidens anda och hur dagarna har firats. Du kan dela med dig av de miljöer och stämningar som är viktiga för dig under hashtaggen #Kulturmiljödagarna. Den fotokampanj som firar landskap deltar du i genom att fotografera vardagliga landskap och dela bilderna på Instagram under hashtaggen #Arkimaisema.

Fototävlingen Wiki Loves Living Heritage kallar alla att fotografera det levande kulturarvet och ladda upp bilderna på Wikimedia Commons. Du kan delta i tävlingen med nya bilder eller med skatter från ditt eget arkiv. Tävlingen avslutas den 10 september 2023.

Landskapsdagen till ära ordnas en fototävling med temat ”Mitt landskap”. Du kan delta i tävlingen med bilder som du tagit mellan den 16 och den 22 oktober 2023. Tävlingstiden går ut den 22 oktober 2023.

Vinnarna i båda tävlingarna belönas med presentkort.

Läs mera

Mer information 

  • Kulturmiljödagarna: planerare Hanna Hämäläinen, miljöminsteriet, tel. 0400 143 956, hanna.p.hamalainen@gov.fi
  • Den internationella landskapsdagen: forskare Annika Uddström, Finlands miljöcentral, tel. 0295 251 715, annika.uddstrom@syke.fi

 


Målgrupp: