Den nya webbplatsen gör datasystemet för den byggda miljön bekant

Nyhet 08-05-2023 kl. 14.15

Webbplatsen erbjuder svar till dem som är intresserade av informationshantering i den byggda miljön

Nostureita rakennustyömaalla.png
Datasystemet för den byggda miljön kommer att implementeras i etapper under 2024. Utformningen av webbsidan har använt den feedback vi fått från intressenter under datasystemprojektet. © Konstantin Kulikov - stock.adobe.com

Webbplatsen som presenterar datasystemet för den byggda miljön har publicerats på adressen ryhti.syke.fi. Till en början riktar sig webbplatsen särskilt till sakkunniga från kommuner och landskapsförbund som arbetar med till exempel planläggning, byggnadstillsyn och geografisk information. När man senare tar datasystemets tjänster i bruk, erbjuder webbplatsen innehåll även för dem som är intresserade av att utnyttja uppgifterna i systemet.

Datasystemet för den byggda miljön (Ryhti) tar man i bruk stegvis år 2024. Det är ett riksomfattande datasystem som Finlands miljöcentral har utvecklat och upprätthåller. I datasystemet samlar man uppgifter om områdesanvändningen och byggandet i hela Finland. Utvecklingen av datasystemet är en del av Ryhti-projektet som genomförs 2020–2024.

Information och anvisningar för blivande användare

På den nya webbplatsen finns information om systemet, tidtabellen för utvecklingsarbetet och fördelarna med systemet samt hur det påverkar arbetet för olika yrkesgrupper. På webbplatsen sammanställer man också anvisningar och utbildningsmaterial och med hjälp av dessa kan kommande användare förbereda sig för ibruktagandet av datasystemet.

I planeringen av webbplatsen har man utnyttjat respons som man samlat in under Ryhti-projektet. Utifrån denna respons och intervjuer med intressegrupperna, utformade man bland annat användarroller som var till hjälp med planeringen. ”Vi ville att slutresultatet skulle bli så användarvänligt som möjligt”, berättar Henrik Saari, projektchef som ansvarar för webbplatsen.

Webbplatsen är uppbyggd på plattformen WordPress. Webbplatsens tekniska genomförande utfördes av Poutapilvi Oy, som specialiserat sig på WordPress-webbplatser. Finlands miljöcentral ansvarar för innehållet och underhållet samt för kommunikation och marknadsföring.

”Vi lyssnar gärna på utvecklingsidéer och önskemål, eftersom vi fortsätter att utveckla webbtjänsten även efter publiceringen”, berättar Saari.

Bekanta dig med webbtjänsten för datasystemet för den byggda miljön: ryhti.syke.fi.

Mer information:

  • Projektledaren, projektchef Päivi Malmi, Finlands miljöcentral (Syke)
    p. 050 375 7114, fornamn.efternamn@syke.fi
  • Intressentsamarbete och stödtjänster, projektchef Henrik Saari, Finlands miljöcentral (Syke)
    p. 029 525 2257, fornamn.efternamn@syke.fi

Målgrupp: