Fältsäsongen inom FINMARINET- projektet snart slut: undervattensmiljöerna imponerande i vattnen utanför Raumo

Pressmeddelande 09-10-2012 kl. 10.00

SYKE och Åbo Akademi informerar

Klara vatten med riklig förekomst av blåstångsbälten, så som det såg ut på på 1960-talet, finns på olika platser utanför Raumo och Nystad. Undervattensmiljön bland de steniga yttre kobbarna pryds av rikliga förekomster av blåmusslor och bland dessa finns förutom gaffeltång, granna rödalger.

Dessa upptäckter har gjorts inom projektet FINMARINET. Biologiska och geologiska fältkarteringar har utförts under 4,5 år. Dessa har nu slutförts. Karteringsjobbet fortsätter dock i området inom VELMU-programmet, vars målsättning är att hela Finlands havsområde är karterat vid slutet av 2015.

Så här säger planerare Suvi Kiviluoto vid Egentliga Finlands NTM-central:
”Imponerande miljöer behöver man inte alltid söka efter längre bort än vid den egna bryggan. I skyddade vikar på grunda bottnar trivs kransalger, och kärlväxterna under vattnet skapar en sorts djungel där fiskyngel och större rovfiskar trivs liksom också olika ryggradslösa djur samt insektlarver”

I samband med de geologiska karteringarna utanför Raumo har De Geer-moränåsar påträffats som har formats av inlandsisen.

I Raumos bibliotek visas den 8-20 oktober en VELMU-fotografiutställning över hur världen ser ut under vattnet. Till utställningen hör en offentlig tillställning 10 oktober som börjar kl 16.30 där arbete som berör FINMARINET och VELMU presenteras. Under tillställningen presenterar forskare med hjälp av videon och bilder preliminära resultat av karteringarna utanför Raumo och berättar hur resultaten kan utnyttjas.

Information från FINMARINET-projektet 
som stöd för områdesplanering

Inom FINMARINET-projektet, som startade 2009, karteras undervattensnaturen inom sju områden längs Finlands kust. Resultaten blir färdiga nästa vår och publiceras andra veckan i april. Inom projektet har studerats ifall det nuvarande nätet av skyddsområden är tillräckligt för att skydda undervattensmiljöerna i Finland. Studierna har gjorts i sju Natura 2000-områden och i deras närområden. Ett av dessa områden är Natura 2000-området i Raumo skärgård.

Kunskap som erhållits under FINMARINET-projektets gång utnyttjas som bakgrundsinformation vid havsområdesplanering och för planering av skötsel och användning av de nuvarande skyddsområdena. Projektets budget är 3,4 miljoner euro varav hälften kommer via EU:s LIFE+- program. FINMARINET är en del av det större VELMU-karteringsprogrammet, vars målsättning är att fram till 2015 kartera undervattensnaturen i Finlands havsområden.

Kartering av undervattensnatur är nödvändigt eftersom användningen av havsområdena hela tiden ökar. Utan information om undervattensnaturen skulle det vara svårt att planera lämpliga platser för sjötransporter, muddringar och produktionsområden för vindenergi så att miljöerna kan nyttjas på ett för miljön hållbart sätt.

”Följder och eventuella risker av olika åtgärder som förverkligas i havsmiljön kan uppskattas endast om det finns tillräckligt med bakgrundsmaterial. Tillsvidare har vi haft för lite kunskap om undervattensnaturen” konstaterar projektets koordinator Pasi Laihonen vid Finlands miljöcentral.

Många karteringsmetoder, 
givande samarbete

Information om havet samlas in på många olika sätt: ekolodning, bottenprovtagning, dykning och undervattensvideofilmning. I Bottenhavets område har karteringar utförts speciellt under 2011 och 2012. Geologiska forskningscentralen undersökte området utanför Raumo med akustisk-seismiska metoder. 

Forststyrelsen och Egentliga Finlands NTM-central samlade in material genom att göra provtagningar och filma med video. Finlands miljöcentral och Åbo Akademi samlar ihop allt datamaterial från området och gör upp kartor som beskriver utbredningen av olika organismer inom områdena. Kartorna utnyttjas som bakgrundsinformation vid områdesplanering samt vid skydd av havsmiljön.

Tilläggsinformation

Projektets koordinator, enhetschef Pasi Laihonen
Finlands miljöcentrals havscentrum
tel. 0400 802048 
förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Geolog Jyrki Hämäläinen 
Geologiska forskningscentralen
tel. 040 7632275 
förnamn.efternamn@gtk.fi

Planerare Kevin O´Brien 
Forststyrelsen  
tel. 0400 798204 
förnamn.efternamn@metsa.fi

Forskare Henna Rinne 
Åbo Akademi
tel. 040 7679488 
förnamn.efternamn@abo.fi

Planerare Suvi Kiviluoto 
Egentliga Finlands NTM-central
tel. 040 7699093 
förnamn.efternamn@ely-keskus.fi

Chefredaktör Aira Saloniemi
SYKE:s kommunikation, Östersjöärenden
tel. 0400 1488 75
fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Ämne:
Målgrupp: