Vassbestånden stör rekreationsanvändningen av Finska viken

Pressmeddelande 28-06-2012 kl. 12.00

En igenvuxen strand 
i Gammelstadsviken 
i Helsingfors. Bild: Pirjo Ferin

Vassbestånden har en negativ inverkan på rekreationsanvändningen av kusten och på Finska vikens vattenkvalitet. Detta framgår av Finlands miljöcentrals färska publikation som baserar sig på resultaten från en enkät som besvarats av invånare från Finska vikens kustområden.  Enkäten undersökte bladvassbeståndens spridning och vattenkvalitetens variation ur lokalinvånarnas synvinkel.

Bladvass, eller talspråkligt bara vass, upptar stora delar av Finska vikens kustområden och är en synlig del av havslandskapet. Utöver övergödning och oljekatastrofer är vassbeståndens spridning enligt kustinvånarna ett av de tre största miljöhoten i Finska viken. Klimatförändringen och minskningen av naturens mångfald ansågs utgöra mindre hot än vassbeståndens spridning.

Vassbestånden inverkar på vattenkvaliteten

Respondenterna ansåg att vattenkvaliteten var ofta sämre i kustområden igenväxta av vass jämfört med öppna strandområden. Enligt svaren försämrades vattenkvaliteten så gott som alltid om bladvassbeståndet hade brett ut sig vid stranden. Motsvarande ansågs vattenkvaliteten bli bättre om vassbeståndet krympte.

”Övergödning och bearbetning av stranden ökar bladvassområdets yta och gör det lättare för växten att sprida sig till nya växtplatser", konstaterar specialforskare Kirsi Kostamo vid Finlands miljöcentral.

Enligt enkätsvaren breder vassbestånden ut sig längs Finska vikens kust. Observationer av vassbeståndens tillbakagång var mycket få. Nio av tio respondenter uppgav att bladvass växer vid stranden.  

Medborgarnas iakttagelser stöder vassbeståndsforskningen

I Finska viken koncentreras rekreationsanvändningen och arternas mångfald huvudsakligen till kusten. En stor del av respondenterna konstaterade att vassbestånden stör de vanligaste fritidsintressena så som simning, båtliv och fiske.

”Genom att samla in lokalinvånarnas iakttagelser kan man finna nya synvinklar på undersökningen av förändringarna i miljön. Till exempel vassbestånden har till största del studerats ur den synvinkeln att de renar vatten och binder näringsämnen. Dock fanns det inga tecken på dylika rengöringseffekter i enkätresultaten”, säger publikationens författare Ekaterina Laukkonen vid Finlands miljöcentral.

Eftersom största delen av respondenterna har bott över 16 år vid kusten gav undersökningen värdefull information om förändringarna som ägt rum i kustmiljön. Även i framtiden kommer man att kunna följa med vassbeståndens spridning i Finska viken med hjälp av medborgarnas observationer.  

”Uppskattningarna om vassbeståndens utbredning som uppgavs av Finska vikens invånare överensstämde med mätningar som gjorts med hjälp av satellitbilder. På basis av denna undersökning är medborgarnas iakttagelser ett relativt pålitligt sätt att samla information om förändringar i miljön”, konstaterar Ekaterina Laukkonen.

Undersökningen som utreder vassbeståndens spridning och vattenkvaliteten har genomförts i samband med IBAM-projektet som utvärderar riskernas sammanlagda effekt på Finska viken. Projektet koordineras av forskningsgruppen FEM vid Helsingfors universitet.   

Mer information

Publikation på finska:

Ruovikoituminen ja vedenlaatu Suomenlahdella: kyselytutkimuksen tulokset

Specialforskare Kirsi Kostamo, Finlands miljöcentral
tfn 0400 148 656, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Högskolepraktikant Ekaterina Laukkonen, Finlands miljöcentral
tfn 0407 436 706, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Bilder för medier

En igenvuxen strand i Gammelstadsviken i Helsingfors (.jpg, 2723 kB)

Bild: Pirjo Ferin

Samband mellan vassbeståndens spridning och vattenkvaliteten i västra Finska viken (karta, .jpg, 534 kB)

Bild: Ekaterina Laukkonen

Typer av vassbeståndsstränder (grafik, .jpg, 174kB)

Bild: Ekaterina Laukkonen


Målgrupp: