Hydrologisk översikt i slutet av februari 2013: Snöbelastningen inte exceptionell, mindre is och tjäle än normalt

Pressmeddelande 01-03-2013 kl. 0.00

 Bild: Mirjam Orvomaa

Februari förlöpte i för årstiden relativt milt väder. Snöbelastningen ökade någorlunda normalt. Även om snöbelastningen inte var alarmerande på något håll i landet inträffade ett fall i mitten av månaden då en ridhall i Laukas rasade, vilket krävde ett människoliv. Snöbelastningen var inte den egentliga orsaken bakom raset, men konstruktionsfel yttrar sig ofta när snöbelastningen stiger upp emot 80−100 kg/m2. Det finns nu mer snö än normalt i södra Finland och i norra Lappland, men i östra Finland och särskilt i Kajanaland är snömängden mindre än normalt. "Det är viktigt att följa upp snöbelastningen på stora hallar, men till exempel villor hör inte till riskobjekten med tanke på takens hållfasthet", berättar hydrologen Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral.

Tack vare den ringa kölden förändrades inte tjälens och isens tjocklek i betydande grad under februari, trots att både istäcket och tjälskiktet i allmänhet växer åtminstone fram till mars i hela landet. Istjockleken och tjäldjupet är i en stor del av landet mindre än medelvärdena för månaden.

Vattenståndet i de stora sjöarna i östra och mellersta Finland fortfarande högt, vattenföringen i älvar och åar vintrigt låg

I landets mellersta och östra delar ligger vattennivåerna fortfarande högt i förhållande till årstiden. Vattenståndet i Saimen är över 60 cm över medelnivån för månaden. Till följd av det höga vattenståndet och det minskande inkommande flödet i vattenföringen, normalt för en köldvinter, sjunker vattenståndet i Saimen snabbare än normalt för februari. Den sjunkande vattennivån enligt prognosen medför en risk för att saimenvikarens bon rasar samman, och därför tappas Pielinen och Kallavesi på mer vatten till Saimen under februari-mars. Den ökade tappningen minskar avsänkningen av vattenståndet i Saimen med ca 5 cm.

Vattenföringen och vattenståndet i vattendragen i södra och sydvästra Finland är typiskt låga för månaden. Enligt prognosen fortsätter det svala vädret och vattenföringarna hålls låga åtminstone till mitten av mars. I södra Finland har det kommit mer snö än normalt. Snöns vattenvärde är ställvis över 50 mm högre än medeltalet. "Enligt långtidsprognosen hålls vädret svalare än normalt till slutet av mars och snömängden ökar eventuellt ända in i april, vilket ökar risken för vårflod. Vårflodens storlek avgörs emellertid både av snömängden och av vädret under snösmältningsperioden", påpekar forskaren Harri Myllyniemi vid Finlands miljöcentral.

Vattennivåerna i sjöarna i norra Finland fortsätter att sjunka i mars och vattenföringarna har typiska vintervärden.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0400 148 603, fornamn.efternamn@miljo.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: