Mängden oljeutsläpp halverades på sex år

Pressmeddelande 01-02-2013 kl. 10.00

Finlands miljöcentral och Gränsbevakningsväsendet meddelar

År 2012 observerade de finländska myndigheterna 54 oljeutsläpp i Östersjön. Av dessa gjordes 47 utsläppsobservationer inom Finland, en i Estland och en i Sverige. Dessutom observerades 3 oljeutsläpp inom Finland av ester. Liksom tidigare år gjordes största delen av utsläppsobservationerna inom Finland i hamnar eller på strandområden. Övervakningsflygplan gjorde flera observationer i huvudfartygsleder.

Antalet fall av oljeutsläpp som myndigheterna observerat har halverats på sex år. Även storleken på utsläppen har minskat märkbart. År 2012 var det genomsnittliga oljeutsläppets storlek uppskattningsvis 25 liter, då det exempelvis år 2008 var ca 170 liter.

Finlands oljeutsläppsobservationer

Målet är att få slut på oljeutsläpp med effektiv övervakning och lagstiftning

En av orsakerna till att oljeutsläppen minskat i storlek kan anses vara den lag som trädde i kraft år 2006. Lagen möjliggör en försnabbad straffrättslig process för fartygsbolag eller privatpersoner som gjort sig skyldiga till utsläpp som leder till administrativ oljeutsläppsavgift. Utsläppsavgiftens storlek är beroende av såväl utsläppets som fartygets storlek. År 2012 inledde Gränsbevakningsväsendet utredningar av oljeutsläppsavgift i två fall, vilket är till och med 11 fall färre än år 2007. De utfärdade oljeutsläppsavgifterna har under de senaste sex åren legat under och över genomsnittet på 10 000 euro. Oljeutsläppsavgiften verkar alltså ha haft preventiv effekt i Finland.

Utsläppsobservationer har varit på nedgång även inom det övriga Östersjöområdet. Satsningar på effektiv flygövervakning i samarbete med grannländerna har varit av avgörande betydelse. Regelbundna övervakningsflygningar med flygplan utrustade med miljöövervakningsutrustning inleddes redan på 1980-talet. Finland införskaffade övervakningsflygplanen i mitten av 1990-talet. Trots de minskade utsläppen återstår mycket arbete, då Helsingforskonventionen HELCOM har satt som mål att Östersjöns oljeutsläpp helt ska upphöra senast år 2021.

Fortsatta satsningar på minskning av oljeutsläpp

Arbetet med att uppdatera Gränsbevakningsväsendets Dornier-flygplans övervakningsutrustning som inleddes 2009 slutförs i början av detta år. Arbetet inleddes finansierat av Finlands miljöcentral år 2009, då man förnyade planens sidohörnradar som särskilt används för miljöövervakning och utrustningen för att mäta oljans relativa tjocklek. Planen förseddes även med möjlighet att motta information om fartygs AIS-kod samt med länk för satellitinformation.  För det andra skedet av uppdateringen av utrustningen svarade Gränsbevakningsväsendet, som installerade radar och värmekameror i planen. All utrustning i flygplanen är nu integrerad i ett enhetligt övervakningssystem.

Utöver övervakningsflyg används över 250 satellitbilder om året för att följa med oljeutsläpp inom Finland. Satellitbildtjänsten erbjuds av Europeiska byrån för sjösäkerhet (EMSA).  Med hjälp av såväl satellitbilder som övervakningsflygplan kan man även övervaka havsområden nattetid och genom molntäcket.

På Östersjöområdet arrangeras även regelbundna utsläppsövervakningsoperationer, då man flyger utan uppehåll under minst ett dygn på tättrafikerade havsområden.  De finska planen deltar aktivt i dessa operationer.

Mer information

Övervakning av oljeutsläpp
Överinspektör Kati Tahvonen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0400 148 754, fornam.efternamn@ymparisto.fi

Administrativa utsläppsavgifter
Sjösäkerhetsexpert Tom Lundell, Gränsbevakningsväsendet, tfn 040 521 4685, fornamn.efternamn@raja.fi

Informatör Ulla Sonck, SYKEs kommunikation, tfn 040 740 2186
fornamn.efternamn@ymparisto.fi


Ämne:
Målgrupp: