Itämeren maat harjoittelevat öljyntorjuntaa Saksassa

Tiedote 13.6.2013 klo 10.38

Kaikkiaan 27 öljyntorjunta-alusta osallistuu Itämeren maiden vuotuiseen Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitukseen torstaina. Tänä vuonna harjoitus järjestetään Rostockin edustan vesialueella Saksassa. Harjoitus on osa kansainvälistä HELCOM-yhteistyötä ja siihen osallistuu aluksia Itämeren valtioista ja Euroopan Meriturvallisuusvirastosta.

Harjoituksessa testataan HELCOMin meriympäristövahinkojen hälytysjärjestelmää, torjunta-alusten yhteistoimintaa, tiedonvälitystä ja tilannekuvan muodostamista merellä sekä kansainvälisen torjunta-aluslaivaston johtamista. Harjoituksessa mereen ei lasketa öljyä, vaan sen sijaan popcornia, jota kerätään pois vedestä.

Suomesta harjoitukseen osallistuu uusin öljyntorjunta-aluksemme Louhi sekä tarkkailijoita niin ympäristöministeriöstä, merivoimista kuin Suomen ympäristökeskuksestakin. Louhi on vuonna 2011 valmistunut merivoimien monitoimialus, joka on varustettu nykyaikaisella öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntalaitteistolla.

Alukset Louhi ja Halli
Merivoimien alukset Louhi ja Halli Helsingin edustalla vuoden 2012 Balex Delta öljyntorjuntaharjoituksessa.

Balex Delta on tämän vuoden kolmas kansainvälinen öljyntorjuntaharjoitus, johon SYKE on lähettänyt öljyntorjunta-aluksia. Aikaisemmat olivat jääöljyntorjuntaharjoitus huhtikuussa Kalajoella sekä Viron järjestämä Puhas Meri -harjoitus toukokuussa Paldinskissa.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 040 179 3050

 


Kohderyhmä: