Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ympäristönäytteenottajien sertifiointijärjestelmä

Ajankohtaista

Talvi Espoossa 2021

HUOM! Sähköinen asiointi

Sähköinen asiointi suomi.fi:n kautta on toistaiseksi pois käytöstä. Hakemukset voit toimittaa sähköpostilla SYKEn kirjaamoon, etusivulla olevaan osoitteeseen.

Uudistettu Ympäristönäytteenottajien sertifiointijärjestelmän erikoistumisala, Maaperä- ja jäteympäristöt, otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa

Pätevyys vanhalla Maaperä- ja kiinteät jätteet- erikoistumisalalla on voimassa siihen asti, kun sertifikaatissa on ilmoitettu. Vanhalla Maaperä- ja kiinteiden jätteiden erikoistumisalalla voi hakea sertifikaattia kolme vuotta sen jälkeen, kun tentti on suoritettu hyväksytysti.

- Lue koko uutinen tästä 

Koronavirusepidemian vaikutus koulutustarjontaan

Kouluttajat tarjoavat koulutusta/tenttejä seuraavasti:

 • Suomen ympäristökeskus SYKE: Hydrologisten kenttätöiden tenttejä voidaan järjestää esim. videoyhteyden avulla.
 • XAMK: Vuoden 2021 suunnitellut koulutukset. Koulutukset järjestetään sillä varauksella, että koronan vuoksi kurssit voivat peruuntua ja samoin, mikäli osallistujia ei ole riittävästi. Koulutukset löytyvät koulutuskalenteristamme osoitteesta: https://www.xamk.fi/koulutuskalenteri/ (tekniikan alta)
  • Maaperä ja jäteympäristöt 19. – 21.5.2021
  • Melun mittaaminen ja arvioiminen 2. – 4.6.2021
  • Vesinäytteenotto ja mittaus 11. – 13.8.2021
  • Talous- ja uimavedet 18. – 20.8.2021
 • Taitotalo: Erikoistumisalojen kurssi Vesinäytteenotto ja mittaus, 26.-27.5.2021

Koronavirusepidemiasta huolimatta puoliväliselvitys tulee toimittaa sertifiointiryhmälle normaalisti, vaikka ylläpitokoulutus ei täyttäisi vaatimuksia (vähintään 3 pv). Selvitykset käsitellään ja sovitaan jatkotoimenpiteistä. 

 

 Certi logo.

Certi-ryhmän seuraavat kokousajankohdat

 • Ke 9.6.2021
 • To 9.9.2021
 • Ke 10.11.2021

Hakemusten tulee olla SYKEssä 15 työpäivää ennen kokousta. Sähköinen osoite ja postiosoite ovat oikean palstan alussa.

Mistä löytää sertifioituja toimijoita?

Sertifioituja näytteenottajien palveluja on saatavana eri puolella Suomea. Sertifioidut henkilöt, jotka ovat hyväksyneet, että yhteystietoja voidaan jakaa tässä foorumissa, on lueteltu alla olevassa Excel-tiedostossa. Luettelo on ryhmitelty postinumeron perusteella. Näytteenottajia voi hakea Excelin pikasuodatuksen avulla. Ystävällisesti huomaa, että vain tällä verkkosivulla oleva sähköinen luettelo on virallinen versio.

Vaaratilanteet kenttätyössä

Ympäristönäytteenotto  ja muu kenttätyö on itsenäistä ja vastuunalaista työtä. Työnantajalla on vastuu työtehtävien jaossa ja työntekijöiden varustamisessa, työntekijällä ja työryhmällä oma vastuunsa työohjeiden noudattamisessa ja muissa työsuojelukysymyksissä. Sertifiointiryhmä kerää tietoja näytteenoton ja muun kenttätyön vaara- ja "läheltä piti" -tilanteista mm. selvityskaavakkeessa.

Olemme Facebookissa

Julkaistu 22.4.2013 klo 11.30, päivitetty 23.4.2021 klo 8.25
Kohderyhmä: