Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Uutisia ja tapahtumia

Luonnon priorisointi päätöksenteon apuna -seminaari 5.11.2019 Säätytalolla

Zonation antaa lisätietoa maiseman luontoarvoista
Zonation-arvokartta Sipoon Rörstrand © SYKE

Miten ekologiset priorisointianalyysit voivat auttaa päätöksenteossa? Luontoarvojen määrittelyssä? Kaavoituksessa? Luonnonhoidossa? Entä mitkä ovat ekologisen kompensaation tärkeimmät kysymykset?

Seminaarin tallenne on katsottavissa puolen vuoden ajan osoitteessa https://dclive.fi/YM/MetZo2019

Seminaarin esitykset voit ladata tästä:

Suojelua ja ennallistamista tukevat analyysit

Kaavoitusta tukevat analyysit

Ekologinen kompensaatio

Lisätietoja projektikoordinaattori Marja Hokkaselta marja.hokkanen@metsa.fi

Zonationin kehittäjä Atte Moilanen sai ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen tunnustuksen kehitettyään menetelmiä ekologisen suunnittelun tuleksi

Kansainvälinen luonnonsuojelun edistämisen seura Society for Conservation Biology, SCB, on myöntänyt tunnustuksen SCB Europe Distinguished Service Award in memory of Ilkka Hanski Helsingin yliopistossa työskentelevälle tutkimusjohtaja Atte Moilaselle. Hän saa tunnustuksen siitä, että on tuonut ekologian, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen menetelmiä luonnonsuojelun ja kestävän ympäristönhoidon tutkimukseen. Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Al Gore ja David Attenborough.

Zonationia hyödynnetiin 10-vuotiaan METSO-ohjelman väliraportoinnissa

10 vuotta sitten käynnistynyt METSO-ohjelma on saavuttanut noin 60 % vuodelle 2025 asetetusta suojelutavoitteestaan. Väliarvioinnissa hyödynnettiin Zonation-ohjelmistolla tehtyjä metsien monimuotoisuuden valatkunnallisia analyysituloksia laajasti.

Avoin paikkatietoaineisto luonnon monimuotoisuudelle tärkeistä metsistä Suomessa avattu

Suomen metsistä on laadittu kaikille avoin valtakunnallinen kartta-aineisto, joka antaa kattavan kuvan metsien luontoarvojen jakaantumisesta. Kartta-aineistossa kaikki Suomen metsäalueet ovat paremmuusjärjestyksessä luonnon monimuotoisuutta kuvaavien ominaisuuksien perusteella. Monimuotoisuudelle arvokkaita metsäalueita löytyy kartta-aineiston perusteella kaikista maakunnista, mutta ne eivät ole jakautuneet tasaisesti. Määrällisesti eniten arvokkaita metsäalueita löytyy Lapista, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Keski-Suomesta. Pinta-alaan suhteutettuna eniten alueita on Uudellamaalla, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Uusi arviointi laittoi Suomen metsät arvojärjestykseen (Syke.fi, 21.6.2016)

Zonationin kehitystyö jatkuu METSOssa (Metsonpolku.fi, 30.3.2015)

METSO ja Zonation - konkreettista apua (Metsonpolku.fi, 9.9.2014)

 

Julkaistu 5.11.2019 klo 11.17, päivitetty 6.11.2019 klo 16.05
Kohderyhmä: