Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEn avoimet rajapinnat

Rajapintapalvelu on tekninen käyttöyhteys, jonka avulla tiedon käyttäjä ottaa yhteyden SYKE:n palvelimelle ja saa käyttöönsä tarvitsemansa aineiston. Rajapintapalveluiden käyttö edellyttää rajapintaratkaisua (esim. WMS, Esri REST, OData) tukevaa sovellusta, joka voi olla joko paikkatieto-ohjelmisto tai selainsovellus.

Paikkatietoaineistojen osalta SYKE on vastuussa INSPIRE-direktiivin mukaisten rajapintapalveluiden tarjoamisesta kansallisessa aineistoluettelossa mainituille aineistoille. Se merkitsee standardimuotoisten katselu-, lataus- ja hakemistopalveluiden järjestämistä.

SYKEn paikkatietoaineistoista on julkaistu ns. kansallisia rajapintapalveluita, joiden tarkoitus on täydentää INSPIRE-direktiivin mukaisia rajapintapalveluita. Kansallisissa paikkatietorajapinnoissa voidaan tarjota esimerkiksi laajempi tietosisältö kuin INSPIRE-rajapintapalveluissa.

SYKEn satelliittihavaintojen rajapinnoilla julkaistaan havainnointikaudella useamman kerran viikossa ajantasaista tietoa ympäristön tilasta. Havainnot mm. vedenlaadusta, veden pintalämpötilasta ja lumipeitteestä julkaistaan WMS-rajapinnalla. Nämä aineistot ovat selattavissa TARKKA-palvelussa.

Avoimen ympäristötiedon rajapinnat sisältävät ympäristötietojärjestelmien sisältämiä julkisia tietoaineistoja.

SYKEn tarjoamat rajapinnat kuuluvat avoimen tietoaineiston käyttöluvan piiriin. Käyttölupa on luettavissa kohdasta Käyttölupa ja vastuut.

 

Julkaistu 15.10.2019 klo 13.46, päivitetty 10.9.2020 klo 12.31
Kohderyhmä: