Uusiomuovimarkkinoiden kehittäminen jakaa näkemyksiä

Uutinen 27.1.2022 klo 10.17
© iStock

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että muovituotteiden valmistamisessa hyödynnetään nykyistä enemmän uusiomuoviraaka-ainetta ensiömuoviraaka-aineen sijaan. Muovijätteestä jalostetun uusioraaka-aineen markkinoiden tulee toimia tehokkaasti. SYKEn tuoreessa raportissa luodaan katsaus muovien arvoverkkojen toimintaan Suomessa ja jäsennetään uusiomuoviraaka-aineiden markkinoiden kehittämistä koskevia näkemyksiä.

Erikoistutkija Helena Valve Suomen ympäristökeskuksesta painottaa, että laadukasta uusiomuoviraaka-ainetta olisi saatava tarjolle nykyistä paremmin: ”Muovimarkkinoilla vallitsee muna-kana-tyyppinen ongelma: toisaalta oletetaan, että uusiomuovin kysyntä on vähäistä, mutta toisaalta uusiomuoviraaka-aineen tarjonta on rajallista eikä tiedossa ole panostuksia raaka-ainevalikoiman laajentamiseen.”

Toimenpiteitä uusiomuovimarkkinoiden kehittämiseksi

Alan toimijoiden visiot eroavat toinen toisistaan siinä, miten merkittäviä muutoksia katsotaan tarvittavan tuotesuunnitteluun sekä erilliskerätyn muovijätteen lajitteluun ja jalostukseen. Monisäikeisten arvoverkostojen olosuhteissa toimijat ovat kuitenkin riippuvaisia toistensa ratkaisuista. Tämä tekee edelläkävijyyteen panostamisen vaikeaksi, mutta myös siitä pidättäytymisen helpoksi.

Hyvälaatuinen uusiomuoviraaka-aine voi korvata ensiömuovin käyttöä. Tällaiselle raaka-aineelle on kysyntää ja sen markkinat toimivat varsin hyvin. Raportti esittää suosituksia toimenpiteiksi, joilla uusiomuovimarkkinoiden toimintaa voidaan tästä näkökulmasta kehittää. Selvitys tuotettiin ympäristöministeriön rahoittamassa Muovimarkkina-hankkeessa.

”Jätelain uudistusta tulee täydentää toimenpitein, jotka ottavat huomioon perinteisten määrällisten tavoitteiden lisäksi tuotettavien uusiomateriaalien laadulle asetettavat tavoitteet. Tuottajavastuumaksujen porrastus ei saa jäädä kosmeettiseksi. Lisäksi tarvitaan säädös, joka määrittelee, kuinka muovin jätteeksi luokittelu päättyy. SYKE on toimittanut asetusluonnoksen ympäristöministeriölle”, ryhmäpäällikkö Jani Salminen Suomen ympäristökeskuksesta summaa.

Lisää tuloksista aamukahvitilaisuudessa

Raporttia esitellään ja siitä keskustellaan aamukahvitilaisuudessa 14.2.2022. Lisätietoja ja ilmoittautuminen 9.2.2022 mennessä syke.etapahtuma.fi kautta.

Lue lisää

Lisätietoja

  • erikoistutkija Helena Valve, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 251 723
  • johtaja Petrus Kautto, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, 0295 251 272

Kohderyhmä: