Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Etsintäkuulutus: Itämeren rannikon katkaravut

Uutinen 7.7.2020 klo 14.29
Suomen ympäristökeskus pyytää havaintoja Itämeren rannikon katkaravuista. Suomessa tavataan kolme katkarapulajia, joista yksi on uusi ja kovasti runsastunut vieraslaji, sirokatkarapu Palaemon elegan. Luontaisina lajeina Suomen lounaisrannikolla elävät leväkatkarapu Palaemon adspersus ja hietakatkarapu Crangon crangon. Erityisesti leväkatkaravusta on toistaiseksi hyvin vähän havaintoja.

Leväkatkarapu Palaemon adspersus etualalla, sirokatkarapu Palaemon elegans takana

Katkaravut ovat läpikuultavia, hitaasti liikkuvia äyriäisiä, joiden silmät ovat tappien päässä ja tuntosarvet hyvin pitkät siimamaisine rihmoineen. Katkarapujen pituus voi olla jopa 6-7cm.

Vieraslaji sirokatkaravusta tehtiin ensihavainto Suomen vesiltä vuonna 2003. Laji on sittemmin runsastunut huomattavasti etelä- ja länsirannikolla Porin seudulle asti ja esiintyy paikoitellen suurina parvina. Sirokatkarapu elää matalassa vedessä, vapaasti pohjan yllä liikkuen ja kallio- ja kivikkorannoilla kivien lomassa lymyillen.

Leväkatkarapu ja hietakatkarapu ovat lounaisrannikon luontaisia lajeja. Leväkatkarapu elää matalilla rannoilla ja piileskelee mielellään rakkohaurun tai vesikasvien suojissa. Kolmas laji, hietakatkarapu Crangon crangon elää osittain sedimentin, hiekan tai liejun sisällä piileskellen.

Ilmoita havainnot ja mukaan liitetty lähikuva Vieraslaji-portaalissa vieraslajit.fi/content/ilmoita-havaintosi tai Vihko-havaintojärjestelmässä laji.fi/vihko

Tuntomerkit

Väritys

Sirokatkaravun vartalossa on selviä tummanpunaruskeita pystyraitoja. Leväkatkarapu on tasavärisempi.
Sirokatkaravulla jalkojen sini-keltaoranssi raidoitus, etenkin sininen on kirkkaampaa kuin leväkatkaravulla. Sirokatkaravun saksen tyvellä on leveä kirkkaansininen vyö.
Katkaravut pystyvät muuttamaan hieman väritystään ympäristöstä riippuen.

Otsapiikin yläreunan väkästen määrä

Sirokatkaravulla rostrumin väkäsiä on yhteensä 7-9, joista 3 sijoittuu silmätapin takapuolelle. Leväkatkaravulla väkäsiä on yhteensä 5-7, joista 1-2 silmän takapuolella (kaksihaaraista kärkipiikkiä ei lasketa näihin).
Hietakatkaravulla ei ole silmien välissä pitkää, väkäsikästä otsapiikkiä, sillä on vain hieman silmien ohi ulottuva lyhyt piikki.

Sirokatkarapu_tunnistustiedot
Sirokatkarapu,Palaemon elegans

Sakset

Sirokatkaravulla suurimman, II rintaraajaparin lyhyen, liikuteltavan, peukalomaisen saksenosan (dactylus) pituus on hieman yli 1/3, mutta alle 1/2 propoduksen pituudesta. Leväkatkaravulla II rintaraajaparin dactylus on hieman yli puolet (1/2) propoduksen pituudesta.

Linkit

Opi tunnistamaan leväkatkarapu ja vieraslaji sirokatkarapu (pdf)

Lisätietoja

Tutkija Katriina Könönen, Suomen ympäristökeskus SYKE, s-posti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: