Kansainvälistä maisemapäivää juhlitaan 20.10. – osallistu valokuvakampanjaan tai -kilpailuun

Tiedote 6.9.2021 klo 7.23

Lokakuussa vietetään kansainvälistä maisemapäivää, ja sitä juhlistetaan Suomessa edellisvuosien tapaan kaikille avoimella valokuvakilpailulla, ohjatuin maisemakävelyin sekä jo tänään käynnistyvällä valokuvakampanjalla.

Maisemat ovat olennainen osa kaikkien hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Osallistu arkimaisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema. Kampanja huipentuu 20.10.2021 vietettävään kansainväliseen maisemapäivään.

Kylän raitti Pohjanmaalla
Purmon keskusta Pohjanmaalla. Kuva Tapio Heikkilä.

Maisemapäivän kunniaksi järjestetään myös maisemavalokuvakilpailu, jonka teemana on Maisemapäivä 2021. Kilpailuun voi osallistua 14.10.–20.10.2021 otetuin kuvin, kilpailuaika päättyy 24.10.2021. Kilpailun pääpalkintona on 500 € lahjakortti Rajala Pro Shopiin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja maisemapäivän verkkosivuille.

Lähde maisemakävelylle tai arvioi maisemia

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan valokuvakilpailun lisäksi muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestetään eri puolilla Suomea maisemapäivänä 20. lokakuuta ja sitä edeltävällä viikolla. Kävelyt ovat maksuttomia.

m.Envirate.net -palvelun avulla voit arvioida ympäristöä aistinvaraisesti. Mobiililaitteesi web-selaimella voit tallentaa valokuvan, kuvanottopaikan ja aistinvaraisen ympäristökokemuksesi kartalle. Paikkatiedon avulla pääset tarkastelemaan myös muiden käyttäjien kuvia ja arvioita eri paikoista.

Kaupunkipuro
Kaupunkipuro Espoon Leppävaarassa. Kuva Riku Lumiaro.

Euroopan neuvoston maisemayleissopimus turvaa maisemia

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain 20.10. Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen vuosipäivänä. Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella kaikenlaisia maisemia. Sopimukseen kuuluvat sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungeissakin. Sopimus kannustaa kaikkia osallistumaan maisemien tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2006.

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Kuhmon kirjaston piha
Kari Cavénin teos ”Paabelin torni” Kuhmossa. Kuva Tapio Heikkilä.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom@syke.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, tapio.heikkila@ym.fi

 

 


Kohderyhmä: