Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitus alkaa tänään 28.8. kansallisella harjoituksella

Tiedote 28.8.2012 klo 12.00

SYKE, HELCOM ja Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedottavat

Kuva: Helsingin kaupungin 
pelastuslaitos

Elokuun 28.-30. päivänä järjestetään Helsingin edustalla Itämeren suojelusopimuksen mukainen Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitus. Harjoituksessa simuloidaan todellisen kaltainen suuren mittaluokan alusöljyonnettomuus Suomenlahdella. Tiistaina 28.8. öljyntorjuntaa harjoitellaan kansallisessa harjoituksessa suomalaisviranomaisten ja vapaaehtoisjoukkojen voimin, keskiviikkona Itämeren maat harjoittelevat kansainvälistä yhteistyötä öljyntorjunnassa.

Suomen ympäristökeskus koordinoi sekä tiistain että keskiviikon harjoituksia. Molempiin päiviin osallistuu kalustoa ja henkilöstöä Helsingin, Länsi- ja Itä-Uudenmaan sekä Kymenlaakson pelastuslaitoksilta. Rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja Meritaito Oy:n alukset, lentokoneet, helikopterit ja veneet ovat käytössä molemmissa harjoituksissa, ja keskiviikkona Itämeren maiden suuret öljyntorjunta-alukset liittyvät mukaan. Myös Merivoimien maakuntajoukkojen reserviläiset osallistuvat ensimmäistä kertaa öljyntorjuntaharjoitukseen kartoittamalla öljyn levinneisyyttä rannikolla. WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot harjoittelevat rantojen ja öljyyntyneiden lintujen puhdistusta.  

Niin valtion kuin kuntien pelastuslaitostenkin kalustovalmiutta on määrätietoisesti parannettu viime vuosina hankkimalla öljyntorjunta-aluksia ja -veneitä sekä öljyntorjuntapuomia. Myös henkilöstön kouluttamiseen ja harjoittamiseen on panostettu.

Helsingin kaupungilta osallistuu harjoitukseen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen lisäksi Helsingin kaupungin pelastuspalvelujärjestelmään kuuluvia virastoja ja liikelaitoksia. Niitä ovat muun muassa rakentamispalvelu Stara, Helsingin Satama, Liikuntavirasto, Nuorisoasiainkeskus, Opetusvirasto, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, Korkeasaaren eläintarha ja Helsingin Energia. Korkeasaaren eläintarha osallistuu harjoitukseen tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja sen osuus harjoituksessa liittyy öljyisten luonnonvaraisten eläinten hoitamiseen.

Harjoituksessa simuloidaan todellisen kaltainen suuren luokan alusöljyonnettomuus Suomenlahdella, joka on yksi maailman haavoittuvimmista ja ruuhkaisimmista merialueista. Harjoituksessa kuvitellaan tilanne, jossa ro-ro-alus törmää tankkeriin ja tankkerista vuotaa 15 000 tonnia raakaöljyä mereen. Öljyn tilalla mereen lasketaan harjoituksissa turvetta.

Harjoituksessa testataan öljyntorjuntaorganisaation ja -kaluston yhteistoimintaa Suomenlahdella. Harjoituksen aikana harjoitellaan koko öljyntorjuntaorganisaation toiminta hälytyksistä kerätyn jätteen logistiikkaan saakka. Merellä ja rannikolla harjoitellaan öljypuomituksia, öljynkeräystä, rannansuojauksia, öljyn kauko- ja lähikartoitusta, rantapuhdistukseen varautumista sekä logistiikkaa ja öljyyntyneiden eläinten puhdistusta.

Lisätietoja

Palomestari Markku Rissanen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos,
puh. 050 385 8293, etunimi.sukunimi@hel.fi

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus,
puh. 040 179 3050, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Yli-insinööri Kalervo Jolma, Suomen ympäristökeskus
puh. 0400 444 686, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Tiedotuspäällikkö Sirpa Pellinen, Suomen ympäristökeskus,
puh. 040 740 2754, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Johanna Laurila, HELCOM,
puh. 040 523 8988, etunimi.sukunimi@helcom.fi

Tiedottaja Päivi Aravuori, Helsingin kaupungin pelastuslaitos,
puh. 050 492 0383, etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuvia öljyyntyneiden lintujen puhdistuksesta 28.8.2012 Korkeasaaren kuvapankissa (vaatii rekisteröitymisen mediapalveluihin):

Balex Delta -alusten avoimet ovet 30.8. klo 12-14

Öljyntorjuntaharjoitukseen osallistuvia aluksia on avoinna yleisölle torstaina 30.8.2012 klo 12-14 Katajanokanrannassa, portilla C.

Lisätietoa avoimista ovista:


Kohderyhmä: