Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Elokuun ihana sää kutsuu viettämään Suomen luonnon päivää

Tiedote 27.8.2015 klo 8.53

Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto tiedottavat

Tutkimus kumpuaa luonnosta
© Petri Ahlroth

Valtakunnallista Suomen luonnon päivää vietetään yli 120 tapahtuman merkeissä ensi lauantaina 29.8.

Ilmatieteenlaitos laatii Suomen luonnon päivän juhlijoille sääennusteen. "Neljä vuodenaikaa ja vaihtelevat säät tekevät suomalaisesta luonnosta erityisen hienon. Sää vaikuttaa meihin jokaiseen tavalla tai toisella. Erityisesti luonnossa liikkujan on hyvä osata tulkita sääennusteita oikein ja seurata varoituksia, jotta luontoretkistä voi nauttia turvallisesti ja täysin siemauksin", kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit ovat mukana Suomen luonnon päivän vietossa ja vastailevat sääaiheisiin kysymyksiin Twitterissä (@meteorologit) sekä valtakunnallisessa pääjuhlassa Haltiassa.

Suomen luonnon päivä on kasvattanut suosiotaan

Suomen luonnon päivää vietetään nyt kolmatta kertaa. Päivä on vakiintumassa kalenteriin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Se on myös kasvattanut suosiotaan. Viime vuonna Suomen luonnon päivää juhlittiin noin 100 tapahtuman ja 12 000 osallistujan voimin. Tänä vuonna on jo nyt ennakkoon tiedossa yli 120 tapahtumaa. Tapahtumia on Etelä-Suomen Kemiönsaaresta aina Lappiin ja Sodankylän Nattastuntureille asti.

Tapahtumissa on valinnanvaraa erilaisista tempauksista, retkistä ja talkoista avoimiin oviin. Suomen luonnon päivänä on tarjolla niin hiljaisuuden polkua ja metsäjoogaa kuin sienitietoutta ja lasten satutapahtumia. Helsingissä ja Tampereella konsertoidaan lähimetsien puolesta ja Muoniossa vietetään Jerisjärven apaja -tapahtumaa.

Suomen luonnon päivää voi jatkaa iltayöhön asti esimerkiksi lepakkoretkellä tai kuutamovaelluksella. Kaikki päivän tapahtumat löytyvät osoitteesta www.suomenluonnonpaiva.fi.

Valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Suomen luontokeskus Haltiassa, Espoon Nuuksiossa. Juhla aloitetaan klo 11.00 lipunnostolla ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pitää tervehdyspuheen. Tarkemmin pääjuhlan monipuoliseen ohjelmatarjontaan voi tutustua Haltian verkkosivuilla.

Lauantaiseen Suomen luonnon päivään voi pääkaupungissa virittäytyä jo tänään torstaina 27.8. Suomen ympäristökeskuksen "Tutkimus kumpuaa luonnosta" - seminaarissa kello 10.00 alkaen (Mechelininkatu 34 a, Helsinki). Seminaarissa kuullaan esitelmiä ja on tilaisuus keskustella vedenalaisen luonnon tutkimuksesta, saaristolinnuston muutoksesta, metsälajiston turvaamisesta METSO-ohjelman puitteissa sekä kaupunkiluonnon tarjoamista hyödyistä eli ekosysteemipalveluista.

Lippu salkoon Suomen luonnon kunniaksi

Suomen luonnon päivän tarkoituksena on suunnata katseet kauniiseen suomalaiseen luontoon, saada ihmiset nauttimaan ja jakamaan luontokokemuksiaan. Erilaisten tapahtumien ohella Suomen luonnon päivää voi juhlia myös ystävien seurassa tai omin päin. Tyyli on vapaa: pääasia on, että mukana on aimo annos hyvää mieltä ja hiukan juhlatunnelmaa. Nostetaan Suomen luonnon kunniaksi lippu salkoon lauantaina!

Suomen luonnon päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL.

Suomen luonnon päivän suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio.

 

Lisätietoa

Projektikoordinaattori Raija Savikko, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 040 661 5477, etunimi.sukunimi@sll.fi

Viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi

Suunnittelija Minna Pekkonen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 779, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäkoordinaattori Jukka-Pekka Ronkainen, Suomen luontokeskus Haltia, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 040 767 1721, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Suomen luonnon päivän löydät myös Facebookista (facebook.com/SuomenLuonnonPaiva) ja Twitteristä @Luonnonpaiva. Kannustamme jakamaan päivän tunnelmia ja kuvia sosiaalisessa mediassa käyttäen tunnusta #luonnonpäivä.

 

Linkit

Suomen luonnon päivän logo
 

Kohderyhmä: