Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEn jäteromusta löytyneen säteilyvahingon syy selvinnyt - tilanteesta ei ole aiheutunut merkittävää säteilyvaaraa

Tiedote 27.11.2018 klo 9.53

SYKEn muuttosiivouksen yhteydessä marraskuun alussa päätyi metalliromulavalle vanhentunut mittalaite, joka sisälsi säteilylähteen. Vahingon taustalla on vuosia sitten tapahtunut inhimillinen sekaannus mittalaitteiden sarjanumeroissa. Säteilylähde on 1970-luvulta peräisin olevasta maankosteus- ja tiheysmittarista, jota on käytetty aikoinaan maaperän ominaisuuksien selvittämiseen. Asia tuli ilmi, kun laitteen aiheuttama säteily havaittiin Eurajoella romumetallin seasta. SYKE ja STUK tiedottivat asiasta 13.11.2018. SYKEn päätoimipaikka on muuttanut juuri uusiin toimitiloihin Viikkiin ja varastojen tyhjennyksen yhteydessä on toimitettu tarpeetonta tavaraa kierrätettäväksi.

SYKE on selvittänyt tapahtumia sisäisesti sekä yhteistyössä STUKin ja Suomen Nukliditekniikka Oy:n kanssa. Sisäisen selvityksen mukaan tilanteen taustalla on jo useita vuosia sitten tapahtunut erehdys mittalaitteiden sarjanumeroiden tulkinnassa ja laitteiden lukumäärässä. Säteilylähteellä ja toisella mittalaitteella on ollut toisiaan erehdyttävästi muistuttavat sarjanumeron pääteosat. Tämän vuoksi laitteet ovat sekaantuneet.

”Tapahtuma on ollut valitettava inhimillinen erehdys ja olemme siitä pahoillamme. Varastojen tyhjennys muuton yhteydessä on sujunut sillä oletuksella että kaikista laitteista on säteilylähteet poistettu suojuksistaan. Tapahtumasta ei ole onneksi aiheutunut merkittävää säteilyvaaraa, sillä laitteiden säilytys on tapahtunut asianmukaisesti suojuksissaan ja säteilylähteellistä laitetta on käsitelty vain metallilavalle siirtämisen ajan”, toteaa ryhmäpäällikkö Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.” SYKE vastaa luonnollisesti säteilylähteen sisältäneen romun asianmukaisesta hävittämisestä ja siitä aiheutuvista kustannuksista.”

Vanhat maankosteusmittarit ovat olleet useita vuosia SYKEn varastossa käyttämättöminä turvallisuusluvan mukaisessa säilytyksessä. Mittareita on vuosien varrella toimitettu SYKEstä säteilylähteiden poistoon, jonka jälkeen metallinen runko on palautettu SYKEen. Asiakirjojen mukaan kyseisten mittalaitteiden säteilylähteet oli poistettu SYKEn käytöstä vuonna 2015, jolloin myös niitä koskeva säteilyturvallisuuslupa on lakkautettu. Muuttosiivouksen yhteydessä laitteita käsiteltiin siten laitteina, joista säteilylähde on poistettu.

SYKEllä on ollut selvät turvallisuusluvan mukaiset käytännöt säteilylähteitä sisältävien laitteiden käsittelyyn. Selvityksen yhteydessä varmistettiin myös SYKEssä olevien muiden mahdollista säteilyä tuottavien laitteiden luvat sekä asianmukainen säilytys ja käyttö.

Säteilylähteellisten maaperämittareiden käyttö on lopetettu jo vuosia sitten ja tilalle on tullut uusia tekniikoita. Maankosteusmittareissa on käytetty Americium-Beryllium säteilylähdettä ja tiheysmittareissa Cesiumia. Mittalaitteiden säteilylähteet ovat hyvin suojattuja ja niistä voi aiheutua haittaa vain mikäli säteilylle altistuu pitkäaikaisesti ja lähietäisyydeltä.

Lisätietoja


Kohderyhmä: