Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomen luontoa juhlitaan jälleen elokuussa

Tiedote 3.7.2014 klo 10.46
Suomen luonnon päivä logo

Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut, Biologian ja maantieteen opettajien liitto tiedottavat 3.7.2014

Maamme ainutlaatuista luontoa juhlitaan toisena vuonna peräkkäin, kun Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 30.8.2014. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä ja tapahtumia ympäri Suomea jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle. Koululaisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua päivän viettoon päivää edeltävällä viikolla.

Suomen luonto ja luonnon päivä ovat eräs Radio Suomen kesän pääteemoista, ja itse päivänä 30. elokuuta kuullaan kuusi tuntia suoraa luontolähetystä Suomen luonnon päivän valtakunnallisesta pääjuhlasta Suomen luontokeskus Haltiasta Nuuksiosta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua radio-ohjelman tekoon. Radio Suomi on käynnistänyt Kesän luontoteko -kilpailun, jonka tulokset julkaistaan Haltiassa. Kilpailuun haetaan ehdotuksia tai tekoja yksityisiltä henkilöiltä ja yhdistyksiltä luontoon liittyvistä teoista, joista luontomme hyötyy.

Luonnosta voi nauttia monella tapaa

Kaikenlaisia kesäisen mukavia tapahtumia on Suomen luonnon päivänä tiedossa. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto ja MTK järjestävät yhteensä yhdeksän luomutilavierailua. Espoon kaupunki puolestaan järjestää Hanikan luontoretken Suvisaaristoon. Riihimäen Nuorisoteatteri ja Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestävät luontoseikkailuun Riihimäen Hatlamminsuon metsässä. Näytä luontosi! -luontorunotapahtumassa Vaasassa eläydytään luontorunouden parissa. Myös yritykset ovat mukana järjestelyissä ja muun muassa Rudus järjestää erilaisia tilaisuuksia toimipaikoillaan.

Suomen luonnon päivän pääjuhlassa Suomen luontokeskus Haltiassa Espoossa nähdään muiden muassa ministeri Ville Niinistö ja kansallispuistokummi Saimi Hoyer. Päivän aikana on tarjolla muun muassa sienineuvontaa, geokätköilyä, kirjallinen iltapäivä, Muumien retkeilykoulu ja Veden perintö -näyttämöteos. Pohjois-Pohjanmaalla järjestetään valtakunnallinen Geologia-seminaari Rokua Geoparkissa osana Suomen luonnon päivän viettoa.

Elokuun viimeinen viikonloppu soveltuu hyvin Suomen luonnon juhlistamiseen, sillä se on retkeilylle otollinen ajankohta. Loppukesän ja alkusyksyn taitekohdassa luonto tarjoaa antimiaan avosylin. Retkeilyä voi harrastaa niin marjastuksen kuin sienestyksen parissa, bongailla etelään paluumuuttavia lintuja, käydä nauttimassa kesän viimeisistä uintiretkistä tai järjestää luontopolku lempimetsään. Kahvihetki tai eväsretki pihapiirissä voi olla myös tapa iloita luonnossa olosta.

Ole mukana luomassa uutta kansanperinnettä

Suomen luonnon päivä tarjoaa mahdollisuuden olla mukana luomassa uutta suomalaista kansanperinnettä. Kaikenlaiset yhteisöt ja vapaat ryhmittymät ovat tervetulleita osallistumaan päivän viettoon kukin haluamallaan tavalla.  Myös yritykset voivat osallistua, sillä Suomen luonnon päivä tarjoaa mahdollisuuden edistää liiketoimintaa kestävällä tavalla. Päivälle voidaan suunnitella erilaisia kampanjatuotteita, tai sitä voi hyödyntää tuotemarkkinoinnissa, sidosryhmätapahtumana tai työhyvinvointipäivänä.

Suomen luonnon päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnon-
suojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL.
Vuonna 2013 päivän vietto onnistui yli odotusten. Suomen luontoa juhlittiin 62 yleisötapahtumassa ja Metsän tarina -elokuvaa esitettiin 30 teatterissa. Tapahtumiin osallistui yli 9 000 suomalaista. Edellisvuoden tapaa päivää on rakentamassa yli 50 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ministeriöihin.

Merkitse Suomen luonnon päivä 30.8.2014 kalenteriisi

Seuraa meitä
http://suomenluonnonpaiva.fi/
Facebook > suomenluonnonpaiva
Twitter >  #luonnonpäivä

Lisätiedot

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro
Suomen ympäristökeskus
puh. 040 509 8654
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäpäällikkö Matti Nieminen
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050 564 2283
etunimi.sukunimi@sll.fi

Tiedottaja Laura Tahkokallio
Metsähallituksen luontopalvelut
puh. 040 556 9860
etunimi.sukunimi@metsa.fi


Kohderyhmä: