Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Sykeläiset luomassa uutta innovatiivista Itämeren tilanarviojärjestelmää

Uutinen 9.2.2016 klo 10.57
Testinäkymä
Uuden Itämeren tilasta kertovan tietojärjestelmän testinäkymä. © HELCOM

HELCOMin puitteissa on luotu uudenlainen reaaliaikaisesti toimiva rehevöitymisen tilanarviojärjestelmä Itämerelle. Sykeläiset Vivi Fleming-Lehtisen johdolla ovat olleet mukana luomassa uutta järjestelmää, jollaista ei ole muilla merillä. 

”Laatimamme kansainvälisesti ainutlaatuinen Itämeren tilanarvioprosessi yhdistää automaattisesti eri maiden raportoimat meren seurantatiedot. Samalla järjestelmä päivittää Itämeren rehevöitymisen indikaattorit ja tilanarvion”, kuvailee SYKEn merikeskuksen tutkija Vivi Fleming-Lehtinen.

Uuden järjestelmän testauksessa käytetty ajantasainen työtila on nyt nähtävillä HELCOMin sivuilla. Työtila sisältää tietokantanäkymän, josta on mahdollista tarkastella datatoimituksia, havaintoasemia sekä indikaattori- ja tilanarviovälituotteita sekä asiantuntijatarkistuksen vaiheen.

Järjestelmä tuottaa rehevöitymistietoa merenhoidon suunnittelun tarpeisiin, hyödynnettäväksi niin HELCOMissa,  EU:ssa kuin rannikkovaltioissakin. Tiedot ovat myös tutkijoiden ja tavallisten kansalaisten käytettävissä.

Automaattisesti välitetyn datan laadun varmistamiseksi järjestelmään on liitetty reaaliaikainen tarkistusvaihe, josta vastaavat Itämeren rannikkovaltioiden nimeämät asiantuntijat.

SYKEn merikeskuksen ja tietokeskuksen asiantuntijat osallistuivat projektiin myös kehittämällä uusia rehevöitymisen tilan osoittimia eli indikaattoreita, sekä menetelmiä nykyisten indikaattorien päivittämiseen hyödyntämällä moderneja korkean resoluution aineistoja.

”SYKE osoitti olevansa Itämeren alueella poikkeuksellinen toimija, sillä se kykeni kehittämään tilanarvion tarpeisiin räätälöityjä Itämerelle sovitettuja satelliittituotteita. Yhdistämme tieteellisen kaukokartoituksen huippuosaamisen ympäristönhoidon asiantuntijuuteen”, Vivi Fleming-Lehtinen sanoo.

”Tietokantaa ja algoritmejä isännöivä taho ICES (’International Council of the Exploration of the Sea) ansaitsee myös suuret kiitokset toteutuksesta, samoin työhön osallistuneet Latvian, Puolan, Ruotsin, Saksan, Tanskan ja Viron rehevöitymisasiantuntijat.”

HELCOMin rehevöitymisen tilanarvio päivitetään nyt kehitetyn prosessin avulla vuonna 2017 osana Itämeren kokonaisvaltaista ympäristön tilanarviota. Tuolloin hyödynnetään havaintoaineistoa vuosilta 2011-2016.

Vivi Fleming-Lehtinen oli SYKEstä virkavapaalla johtaessaan projektia HELCOMissa. SYKEstä projektiin osallistui merikeskuksen ja tietokeskuksen asiantuntijoita.

Lisätietoja:

Tutkija Vivi Fleming-Lehtinen, SYKEn merikeskus
puh. 0295 251 879
etunimi.sukunimi (at) ymparisto.fi

Linkit:

 

 


Kohderyhmä: