Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Lumi sulaa – kerro havaintosi lumen peittämästä alasta

Uutinen 15.4.2016 klo 13.40
Lumipälvi, kuva Riku Lumiaro.
© Riku Lumiaro
Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua kansalaishavainnoinnin kehittämiseen Suomessa! Tarvitset älykännykän tai tietokoneen, jolla voit lähettää lumen sulamiseen liittyvät havaintosi Suomen ympäristökeskus SYKEn pilotoimaan kansalaishavaintopalveluun.

Voit kirjautua palveluun joko vierailijana tai käyttäen Facebook- Twitter- tai ArcGIS Online-tunnuksiasi. Emme kerää tunnusten perusteella käyttäjärekisteriä, vaan niiden avulla näemme, miten monta havaitsijaa on lähettänyt tietoa samalta alueelta. Lumen peittoalan havainnointi> Lähetä raportti -kohdasta pääset lisäämään oman havaintosi. Voit myös merkitä maastotyypin jossa havainto on tehty, kirjoittaa huomioitasi lumipeitteestä sekä lisätä valokuvia havainnosta. Sijainnin voit hakea joko kartalta tai käyttäen apuna osoitehakua.

Havaintosi on lisenssin perusteella avointa tietoa eli se voidaan antaa avoimesti kaikkien käyttöön, jatkojalostettavaksi ja osaksi havainnoista tehtäviä yhteenvetoja.

Pilotti on osa Envibase-hanketta, jossa luodaan uutta infrastruktuuria ympäristö- ja luonnonvaratutkimuksen käyttöön. SYKE kehittää kansalaishavainnoinnin menetelmiä ja tämän vuoden ensimmäisenä pilottina oli jäänlähdön tarkkailu eri puolilla Suomea. Nyt jäänlähtöhavainnoinin rinnalle on tullut mahdollisuus ilmoittaa havaintoja lumipeitteestä. Myöhemmin palveluun lisätään vielä muita hydrologisia muuttujia. Tavoitteena on kehittää helppokäyttöisiä mobiilipalveluita, joilla kaikki voivat lähettää havaintojaan ympäristöstä yhteiseen tietovarastoon. Siellä ne ovat avoimesti kaikkien käytössä ympäristönseurantaa ja -tutkimusta varten.

Anna palautetta kansalaishavaintopalvelusta

Palvelu on testikäytössä, joten kaikki huomiot sen käytettävyydestä ja ideat jatkokehityksestä ovat tervetulleita. Voit lähettää sähkpostilla kommentteja yms.  osoitteeseen ryhmä@ymparisto.fi [ryhmä=kansalaishavainnot].

Kansalaishavaintotoiminnan visio 2018

”Vapaaehtoisesti tai oman muun toiminnan ohella tehtyjä havaintoja, joita ei tehdä seurantaohjelmien suunnitellun ohjelman mukaan erillisestä toimeksiannosta, vaan havaitsijan omasta aloitteesta esimerkiksi harrastusten yhteydessä.”


Kohderyhmä: