Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEltä asiantuntemusta ja tietoa kosmetiikan mobiilisovelluksen käyttöön

Uutinen 13.2.2015 klo 9.10

Kosmetiikka_556.jpg

Verkkouutinen

Suomen ympäristökeskus on koonnut tietoa kosmetiikkatuotteiden sisältämistä mikromuoveista suomalaisen CosmEthics Oy:n kehittämään mobiilisovellukseen. Yritys on kehittänyt mobiilisovelluksen, joka lukee kosmetiikkatuotteen viivakoodin ja antaa käyttäjälle tietoa tuotteen sisältämistä ainesosista ja varoittaa muun muassa allergeeneistä ja kosmetiikassa kielletyistä aineista.

”Julkisin varoin kerätään paljon sellaista tietoa, joka olisi hyödyllistä kansalaisille ja yrityksille, mutta jonka jatkojalostaminen kiinnostavaan muotoon ja helppokäyttöisiksi palveluiksi ei ole tutkimuslaitokselle mahdollista. Yritysten tutkimus- ja viranomaistietoon pohjautuvat palvelut ovat mahdollisuus myös viranomaisille tehostaa viestintäänsä”, ohjelmajohtaja Juhani Kettunen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Älypuhelimessa toimiva CosmEthics-sovellus auttaa tunnistamaan kosmetiikan ainesosia. Käyttäjä skannaa tuotteen viivakoodin ja saa hälytyksen, mikäli mukana on ei-toivottuja raaka-aineita. Sovellus on käyttäjälle maksuton.

”Kuluttajat eivät välttämättä tiedä, että kosmetiikkatuotteiden ainesosien joukosta voi löytyä mikrokokoisia muovikappaleita. Mikromuoveja löytyy mm. ihonkuorintavoiteista ja eräistä hiusten muotoilutuotteista.  Huolenaiheena on, että mikromuovit päätyvät yhdyskuntajätevesien kautta mereen. Mikromuovien poistaminen merestä on mahdotonta, ne ovat pitkäikäisiä ja saattavat kerätä itseensä vedessä jo ennestään olevia ympäristömyrkkyjä. Nämä voivat ajan myötä kulkeutua ja rikastua ravintoverkossa. Mikromuovien löytäminen tuoteselosteesta on kuluttajalle haastavaa, ja tähän toivomme sovelluksen tuovan helpotusta”, tutkija Outi Setälä SYKEstä sanoo.

Käyttäjä voi myös määritellä ainesosia, joita itse haluaa välttää riippumatta siitä, onko niitä kielletty vai ei. Tällaisia voivat esimerkiksi olla eläinperäiset aineet, hormonitoimintaa häiritsevät aineet tai alumiini.  

”Vaikka kemikaalien varoitusmerkit ja käyttöohjeet antavat kuluttajille keskeisen tiedon tuotteen turvallisesta käytöstä ja niiden tunteminen on tärkeää, osa kuluttajista voi olla kiinnostuneita tietämään enemmän tuotteiden sisältämistä ainesosista ja tekemään siltä pohjalta omia valintojaan”, toimitusjohtaja Katariina Rantanen CosmEthics Oy:stä sanoo.

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja Juhani Kettunen, Suomen ympäristökeskus, puh. +358 (0)295 251 277, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Outi Setälä, Suomen ympäristökeskus, puh. +358 (0)295 251 635, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Toimitusjohtaja Katariina Rantanen, CosmEthics, puh. +358 (0)50 546 26 26, katariina@cosmethics.com


Kohderyhmä: