Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomen parhaaksi maisemahankkeeksi 2020 ehdolla viisi hanketta

Uutinen 21.9.2020 klo 13.49

Suomen parhaan maisemahankkeen tittelistä kilvoittelee viisi hanketta. Ehdolla olevissa hankkeissa on mukana niin luontoon kuin rakennettuihinkin ympäristöihin sijoittuvia hankkeita. Monipuoliseen ehdokaskokonaisuuteen sisältyy mm. ympäristökasvatusta, luontoa, elinvoimaista maaseutua, historiaa ja taidetta.

Maalaismaisema
Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalue. Kuva Tapio Heikkilä.

Ehdokkaat:

• KOTKANIEMEN PUUTARHAN KUNNOSTUSHANKE
Hakija: Kotkaniemi-säätiö

• KULTTUURIYMPÄRISTÖ NÄKYVÄKSI (KYNÄ)
Hakijat: Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savo sekä Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Keski-Suomi.

• PERÄMEREN RANTANIITTYJEN HOITOHANKE
Hakija: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

• RAITALAN TAIDEPOLUN TOTEUTTAMINEN
Hakijat: Naturakuolimo -verkkoyhteisö ja Raitalan taidepolku -facebook verkkoyhteisö

• SARVINIEMEN KEHITTÄMISHANKKEET
Hakija: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Kilpailu järjestettiin seitsemättä kertaa

Ympäristöministeriö etsi Suomen parasta maisemahanketta tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun toivottiin ehdolle viime vuosien aikana toteutettuja hankkeita, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Kilpailun voittajan valitsee ympäristöministeriön kokoama valintaraati.

Hankkeiden toteuttajat saivat itse asettaa hankkeensa ehdolle kilpailuun. Ehdolle olivat tervetulleita sekä perinteiset että uudet näkökulmat maisemanhoitoon. Hankkeet voivat liittyä luonnon- tai kulttuurimaisemiin, maaseudulla tai kaupungeissa, maalla tai vesialueilla. Kohteena on voinut olla niin arkiympäristö, arvokas maisema kuin heikentynytkin maisema. 

Lampaita luonnonlaitumella
Suomen parhaana maisemahankkeena 2016 palkittiin Metsähallituksen luontopalvelujen lammaspaimenviikot. Kuva Tapio Heikkilä.

Voittaja Suomen edustajaksi eurooppalaiseen kilpailuun

Tuomaristo kiittää kaikkia ehdokkaita kilpailuun osallistumisesta. Suomen paras maisemahanke 2020 -kilpailun voittaja palkitaan 4.11.2020 Maisemasymposiumissa. Kilpailun voittaja lähetetään ehdolle Euroopan neuvoston maisemapalkinnon saajaksi. Euroopan neuvoston maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 2006. Palkinto on tunnustus toimista tai toimintaperiaatteista, jotka tähtäävät maisemien kestävään käyttöön, suojeluun tai suunnitteluun. Palkittavat hankkeet edistävät maisemayleissopimuksen tavoitteita, ja ne voivat toimia esimerkkinä koko Euroopassa.

Vuonna 2019 Suomen ehdokas Euroopan neuvoston maisemapalkintoa tavoittelemassa oli Kotkan kansallinen kaupunkipuisto, joka sai kunniamaininnan Euroopan neuvostolta. Varsinainen maisemapalkinto myönnettiin tuolloin Sveitsin hankkeelle, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin. Kilpailuun osallistui vuonna 2019 yhteensä 23 hanketta ympäri Eurooppaa.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Lue aiheesta lisää

 

 


Kohderyhmä: