Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Uusia vyöhykeaineistoja julkaistaan 7.10!

Uutinen 3.10.2019 klo 8.15
Yhdyskuntarakenteen arki-, arki-ilta ja viikonloppuvyöhykkeet vuonna 2017 Oulun seudulla.
Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet Oulun seudulla vuonna 2017 © SYKE

Liity pian Liiteriin tai surffaa maanantaina SYKEn sivuille, sillä vuoden 2017 tiedoilla päivitetyt ilta- ja viikonlopun joukkoliikennetarjontaan perustuvat yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet julkaistaan 7.10. Nyt on hyvä tilaisuus vertailla aineistoja, sillä arjen joukkoliikennetietoihin perustuvat vyöhykkeet ovat olleet saatavilla jo toukokuusta alkaen. Uudet aineistot julkaistaan tästä lähtien vuosittain. 

Vyöhykemenetelmän uudet tuulet

Uusimpien vyöhykkeiden joukkoliikenteen aikataulutiedot ovat peräisin valtakunnallisesta joukkoliikenteen koontikannasta (matka.fi), jota on täydennetty NAP-liikkumispalvelukatalogin (finap.fi) kautta saatavilla olevilla säännöllisen reittiliikenteen aikatauluilla. Valtakunnallisen aineiston avulla joukkoliikennevyöhykkeiden muodostaminen on huomattavasti aiempaa nopeampaa. Lisäksi jalankulkuvyöhykkeiden muodostamiseen on laadittu uusi paikkatietopohjainen laskentamalli, jonka avulla eri vyöhykkeet pystytään tuottamaan aiempaa automatisoidummin. 

Valtakunnallisten joukkoliikenneaineistojen puutteet aiheuttavat jonkin verran epävarmuutta aineistoon, sillä kaikkia aikataulutietoja ei esimerkiksi ole käytettävissä digitaalisessa muodossa. Lopputulos on kuitenkin tarkastettu etenkin kaupunkiseutujen ydinalueilta suurimpien ongelmien korjaamiseksi. Laadukas ja kattava valtakunnallinen joukkoliikenneaineisto on edellytys laadukkaalle vyöhykeaineistolle, jota voidaan jatkossakin hyödyntää maankäytön ja liikenteen suunnittelussa.


Kohderyhmä: