Puutteita ilmastopolitiikan ja muun yhteiskuntapolitiikan välisten ristiriitojen tunnistamisessa

Tiedote 20.11.2012 klo 10.00

Kuva: Ilkka Heikkinen

Kun politiikkaa pannaan toimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tai sopeutumisen edistämiseksi, on tärkeää ottaa huomioon, että toimenpiteiden vaikutukset ylittävät usein yhteiskunnallisia sektorirajoja. Kiinnittämällä huomiota näihin ristikkäisvaikutuksiin voidaan luoda synergioita ilmastopolitiikan ja muun yhteiskuntapolitiikan välille, ja myös vähentää politiikkaristiriitoja. Näiden ristiriitojen tunnistamisessa ja tunnustamisessa on vielä puutteita.

Missä määrin politiikkasektorit ovat sopusoinnussa ilmastopolitiikan kanssa? Tätä selvitetään tuoreessa julkaisussa ” Ilmastopolitiikan ja muun yhteiskuntapolitiikan koherenssi”, joka perustuu Suomen ympäristökeskuksen, Metsäntutkimuslaitoksen ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen yhteishankkeen tuloksiin.  Tutkimuksessa tarkasteltiin ilmastopolitiikan sekä metsäbioenergiaan ja elintarvikeketjuihin kohdistuvien politiikkatoimien yhteensopivuutta. Yhteensopivuutta lisäämällä voidaan edistää ilmastotavoitteiden kustannustehokasta saavuttamista.

Tutkimuksessa havaittiin puutteita erityisesti ristiriitojen tunnistamisessa. Metsäbioenergian osalta tämä ilmeni päällekkäisinä metsien käytön tavoitteina ilman selkeää tietoa siitä, mikä on ilmastotavoitteiden suhde muihin metsienkäytön tavoitteisiin. Sen sijaan elintarvikeketjujen ravitsemussuositukset ovat ilmastopolitiikan kanssa yhtenevät. Ilmastopäästöjä vähentäisi ravitsemussuositusten mukainen kulutus. Suositusten mukainen kulutus ei kuitenkaan vähennä ensisijaisesti kotimaisen maataloustuotannon kasvihuonekaasupäästöjä, vaan vaikutus hajaantuu kaikkialle, missä Suomessa kulutettavia elintarvikkeita tuotetaan.

Yhteensopivuuden lisääminen edellyttää politiikka-alueiden välisten törmäysten parempaa tunnistamista, mikä vaatii politiikkatoimien ja niiden vaikutusten yksityiskohtaista tarkastelua. Käytännössä tarvitaan eri tavoitteiden välisten ristiriitojen avoimempaa käsittelyä sekä tavoitteiden selkeää priorisointia.

Lisätietoja

Tutkija Suvi Huttunen, Suomen ympäristökeskus (SYKE),
puh. 040 350 7484, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Professori Mikael Hildén, Suomen ympäristökeskus (SYKE),
puh. 040 740 1675, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: