Sito valittu elinympäristön tieto- ja analyysipalvelu Liiterin toteuttajaksi

Tiedote 14.5.2014 klo 15.29

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat 

Ympäristöministeriö on tehnyt päätöksen Liiteri-palvelun hankinnasta. Liiteri on elinympäristön tieto- ja analyysipalvelu. Se kokoaa yhteen eri toimijoiden, pääasiassa viranomaisten tuottamaa rakennettuun ympäristöön ja asumiseen liittyvää tietoa.

Tarjouskilpailun voitti Sito Oy. Kokonaisuuteen kuuluu kolme erillisenä toteutettavaa palvelua: Tietopalvelu, Tietovarastojen rajapintapalvelut sekä optiona hankittava Yleiskaavapalvelu. Hankinnan kokonaisarvo on noin 300 000 euroa.

Liiteri-palvelussa voi hakea ja analysoida tietoa sekä havainnollistaa rakennettua ympäristöä ja maankäytön suunnittelua eri näkökulmista. Samaa aihepiiriä ja aluetta voi tarkastella kartalla ja tilastossa yhtä aikaa.

Palvelu on suunnattu erityisesti viranomaisille ja yrityksille, jotka hoitavat maankäytön suunnitteluun ja rakennettuun ympäristöön liittyviä tehtäviä. Kunnat, maakuntien liitot, valtion viranomaiset ja yritykset voivat käyttää Liiteriä esimerkiksi kaavoituksessa, rakentamiseen liittyvien lupien ja avustusten ratkaisemisessa, strategisten suunnitelmien ja ohjelmien laatimisessa, maankäytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa ja rakennetun ympäristön tilan seurannassa.

Liiteri tarjoaa myös kansalaisille tietoa omasta asuin- ja elinympäristöstään, esimerkiksi valmiita teemakarttoja kiinnostavista elinympäristöaiheista, kuten vaikkapa palvelujen saavutettavuudesta tai arvokkaista luontokohteista.

Palvelu valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä. Suomen ympäristökeskuksessa ja ympäristöministeriössä on tehty palveluun liittyvää valmistelevaa työtä kahden vuoden ajan.

Liiteri on osa ympäristöministeriön Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut -kokonaisuutta, joka kuuluu Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe-ohjelma).

Lisätietoja:

Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut

Sateen varjolla -blogi

www.vm.fi/sade

Kaarina Vartiainen, projektipäällikkö, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 746, kaarina.vartiainen@ymparisto.fi

Joona Majurinen, projektipäällikkö, ympäristöministeriö, puh. 040 147 2509, joona.majurinen@ymparisto.fi

Juuso Vanonen, projektipäällikkö, Sito Oy, puh. 040 631 4042, juuso.vanonen@sito.fi

Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut tarjoaa asumiseen ja rakentamiseen liittyviä asiointi- ja tietopalveluita verkossa. Kansalaiset, asunto-osakeyhtiön toimihenkilöt, yritykset ja yhteisöt sekä muut palvelutarjoajat voivat niiden avulla asioida viranomaisten kanssa vaivattomasti ja nopeasti. Viisivuotinen Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut -hanke toteutetaan osana valtionvarainministeriön vuonna 2009 käynnistämää Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa, www.vm.fi/sade .


Tiedotetta on muutettu julkaisun jälkeen. Tiedotteesta on poistettu lause ”SADe-rahoituskauden päätyttyä Liiterin ylläpito on Suomen ympäristökeskuksen vastuulla”  14.5 2014.


Kohderyhmä: