Menetelmiä patotiedon keräämiseen kehitetään exPato-hankkeessa

Uutinen 22.5.2017 klo 12.54
Jukka Jormola
© Jukka Jormola

Suomen vesistöissä on tuhansia patorakenteita, jotka vaikuttavat vaeltavien kalojen elämään. Tietoa padoista on SYKEn ylläpitämässä Vesistötyöt-tietojärjestelmästä, joka tunnetaan nimellä Vesty. Isompien jokien osalta patotieto on melko kattavaa, mutta pienempien jokien ja purojen osalta tallennettua tietoa on vähän ja tiedon määrässä on alueellisia eroja.

Pienemmissä uomissa mielenkiintoisia kohteita ovat tierummut, jotka saattavat estää kaloja pääsemästä tärkeille kutualueille. Tietoa patojen ja tierumpujen sijainnista ja niiden vaikutuksesta kalojen kulkuun on erittäin paljon eri toimijoilla kuten vesienhoitoyhdistyksillä, kalastajilla, melojilla, ja tämä tieto olisi ehdottoman arvokasta saada yhteiseen käyttöön.

Tavoitteena vaellusesteiden tietopohjan parantaminen ja tiedon jakaminen

Vaellusesteiden kansalaishavainnot
Vaellusesteiden kansalaishavainnot kartalla

ExPato on Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke, joka käynnistyi vuoden 2016 lopussa. Vaellusesteiden tiedonkeruumenetelmien, tiedon jatkokäytön ja jakamisen kehittämisen sekä tietopohjan parantamisen lisäksi hankkeessa kehitetään toimintamalli tarpeettomien patojen purkuhankkeiden edistämiseksi.

Hankkeessa testataan ArcGIS Online:n Crowdsource Reporter-sovelluspohjaan rakennettua vaellusesteiden kansalaishavainnointia. Tavoitteena on täydentää Vesty-tietojärjestelmän tietoja padoista ja tierummuista ja niiden vaikutuksesta kalojen kulkuun. Testivaiheessa havaintoja kootaan Uudeltamaalta yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen, WWF:n, Virtavesien hoitoyhdistyksen (VIRHO) ja Valonian kanssa. Jos kokemukset ovat positiivia ja tiedonkeruu osoittautuu tarpeelliseksi, kehitetään vaellusesteiden havainnointia valtakunnalliseksi yhteistyössä SYKEn Envibase-hankeen kanssa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Milla Mäenpää, SYKE, milla.maenpaa@ymparisto.fi


Kohderyhmä: