Tule mukaan havainnoimaan taimenen pienpoikasia!

Uutinen 20.5.2019 klo 15.24
 
 
Poikastarkkailu_Henrik Kettunen_i
Kuva: Henrik Kettunen

Vaelluskalojen pienpoikaslaskennoissa kokeillaan uusia havainnointitapoja. Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan kutusoraikkojen lähistöllä vesirajassa näkemistään taimenen pienpoikasista. Havainnot ilmoitetaan verkkosivustolle, jota voi käyttää myös kännykällä.

Pienpoikasten laskenta on kaloille harmiton, hyödyllisen informatiivinen ja suositeltava seurantamenetelmä kaikille vaelluskalojen elvyttämisestä kiinnostuneille!

Taskulamppu avuksi

Taimenten pienpoikasten lähtiessä mätivaiheen jälkeen soraikosta liikkeelle ovat ne vain noin 20-25 millin mittaisia. Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat kriittisiä, sillä poikasella on heikon uimataidon lisäksi rajallinen näkökyky. Soraikosta liikkeelle lähteneet taimenten pienpoikaset pyrkivät matalaan ja hyvin hidasvirtaiseen veteen, missä ne opettelevat syömään. Jos pimeällä menee kutupesän lähirantaan taskulampulla katsomaan, antaa pimeä hyvän suojan, eivätkä pienpoikaset säiky. Rohkeasti paikoillaan pysyttelevät poikaset ovat siis laskettavissa. Hyvän soraikon ympäristön matalasta vedestä pienpoikasia voi löytää kymmeniä.

Etelän poikaset ovat nyt liikkeellä

Etelässä pienpoikaset lähtevät liikkeelle toukokuun puolen välin jälkeen. Keski-Suomessa tämä tapahtuu kesäkuun puolivälissä. Lapissa liikkeelle lähtöaika on juhannuksena tai vasta kesä-heinäkuun vaihteessa. Kevään edistyessä poikaset alkavat leviämään pitkin rantoja. Myöhemmin poikasia löytyy väljemmin siellä täältä.

Keväällä kutupesien läheisyydessä voi olla runsaasti pienpoikasia. Sen jälkeen poikaset alkavat levittäytymään. Jossain levittäytymistä tapahtuu enemmän, jossain vähemmän. Jos koski- tai virtapaikka on kiivasvirtainen voi levittäytyä ehkä enemmän alavirran puolelle. Purovesissä levittäytymistä voi tapahtua merkittävästi enemmän ylävirran suuntaan.

Havaintopaikkoja perustamalla voivat myös muut kuin kukin havaitsija itse seurata poikasmäärien kehitystä ja esimerkiksi veden korkeutta kutusoraikoilla. Sivuston käytöstä vastaanotetaan kehityskommentteja osoitteessa havaitsemaan@ymparisto.fi

Teksti ja lisätietoja:

Timo Pyhälahti, Suomen ympäristökeskus, havaitsemaan@ymparisto.fi

Henrik Kettunen, Vaelluskala ry, etunimi.sukunimi@vaelluskala.net

www.longinoja.fi

www.haaganpuro.fi


Kohderyhmä: