Vedenlaatuongelmat ja rakentaminen haittaavat kalojen lisääntymistä rannikolla

Uutinen 17.9.2019 klo 23.12
luke
© Sanna Kuningas, Luke

Rannikkoalueiden jokisuistot, matalat suojaisat merenlahdet ja fladat ovat tärkeitä lisääntymisalueita kevätkutuisille talouskalalajeille, kuten ahvenelle ja hauelle. Heikko vedenlaatu, rakentaminen, ruoppaukset ja muu ihmistoiminta aiheuttavat kuitenkin haittoja kalojen lisääntymiselle.

Haitallisten vaikutusten vähentämiseksi joki- ja rannikkovesien laadun parantaminen vesiensuojelutoimenpiteillä on tärkeää. Myös oikein kohdistetuilla kunnostustoimilla voidaan parantaa tilannetta.

Etenkin ahvenen ja hauen lisääntymisolosuhteet ovat heikentyneet

Ihmistoiminnalla on ollut merkittäviä vaikutuksia jokisuistoissa sijaitseviin kalojen lisääntymisalueisiin, joista jo pelkästään vesialueisiin vaikuttava rakentaminen on tuhonnut noin 15 %. Lisäksi ongelmia lisääntymiselle aiheuttavat ravinne- ja kiintoainekuormitus sekä ruoppaukset. Toimenpiteistä kärsivät etenkin ahven ja hauki.

Matalissa ja suojaisissa merenlahdissa vesialueisiin kohdistuva rakentaminen on vähäisempää, mutta myös näillä alueilla etenkin ahvenen ja hauen lisääntymisolosuhteiden katsotaan heikentyneen. Myös fladoihin kohdistuvalla toiminnalla, kuten ruoppauksilla, on ollut haitallisia vaikutuksia kalojen lisääntymiselle. Toisaalta ainakin Merenkurkun alueella on onnistuttu kunnostamalla palauttamaan jo menetettyjä lisääntymisalueita takaisin kalojen ulottuville.

Luken raportissa esitetään keinoja haittojen vähentämiseksi

Luonnonvarakeskuksen raportissa ”Ihmistoiminnan vaikutukset rannikon kalojen lisääntymisalueisiin ja mahdollisuudet kunnostuksiin” esitetään arvioita ihmistoiminnan aiheuttamista haitoista ja tuodaan esiin keinoja niiden vähentämiseksi.

Raportissa käsitellään ihmistoiminnan vaikutusten lisäksi rannikkoalueen kunnostustoimia ja niihin liittyvää lainsäädäntöä. Raportti on tuotettu Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) rahoittamassa Kalatalouden ympäristöohjelmaan kuuluvassa hankkeessa.

Lisätietoja

Sanna Kuningas, Luonnonvarakeskus, etunimi.sukunimi@luke.fi

Antti Lappalainen, Luonnonvarakeskus, etunimi.sukunimi@luke.fi


Kohderyhmä: