Kaikille avoin valtakunnallinen leväseuranta on käynnissä

Uutinen 24.6.2020 klo 23.55
Kurvinjärvessö ei ole sinilevää_556px
Kurvinjärvellä ei havaittu sinilevää 23.6.2020. © Laura Härkönen

Kesän 2020 valtakunnallinen sinileväseuranta on alkanut kesäkuun alussa. SYKE tiedottaa levätilanteesta viikoittain elokuun loppuun saakka. Jokainen voi osallistua sinileväseurantaan kesän aikana älypuhelimissa toimivan Havaintolähetin avulla tai perustamalla oman havaintopaikan Järvi-meriwiki-palveluun. 

Ajankohtaista sinilevätietoa tarjolla viikoittain

Valtakunnallinen sinileväseuranta antaa yleiskuvan eri vesistöjen sinilevätilanteesta. Sinileväseurantaa ja siihen liittyvää viikoittaista tiedottamista on toteutettu jo vuodesta 1998 lähtien. Seurantaa toteutetaan yhteistyössä SYKE:n, ELY-keskusten sekä kuntien ympäristö- ja terveysviranomaisten kanssa. Vuonna 2020 myös Suomen Rotary- järjestö osallistuu Itämeren rannikon sinileväseurantaan. Seurannalla on lähes 400 pysyvää havaintopaikkaa sisävesillä, rannikkoalueella ja saaristossa.

SYKE julkaisee viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka tiedotteen, johon kootaan yhteen valtakunnalliset sinilevähavainnot. Tilannetiedot löytyvät Järvi-meriwiki- sivustolta, jonne havainnoitsijat ja kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnoistaan. Tänä kesänä on otettu käyttöön myös Itämeri.fi-palvelun Levähavainnot-internetsivu.

Sinilevähavaintoja toivotaan myös kansalaisilta 

Kansalaisten havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Sinileväseurantaan voi osallistua ja ilmoittaa sinilevähavainnoistaan Järvi-meriwikiin älypuhelimelle suunnitellun, helppokäyttöisen Havaintolähetti -verkkosivuston avulla. Havaintolähetin kautta on mahdollista tallentaa myös valokuvia, joita toivotaan havaintojen tueksi erityisesti silloin, jos vedessä havaitaan sinilevää. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Katso videolinkistä ohjeistus havaintolähetin käyttöön, sinilevän tunnistamiseen sekä sinilevätilanteen arviointiin. Tule mukaan seurantaan! Video-ohjeistus sinilevän tunnistamiseen ja havaintolähetin käyttöön.

Sinilevätesti_556px
Vesilasitestillä voi selvittää helposti onko vedessä sinilevää © Pinja Kasvio

 

Teksti:

Korkeakouluharjoittelija Jere Laine, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 252 205, jere.laine(at)ymparisto.fi

Tutkija Laura Härkönen, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 525 1009 laura.harkonen(at)ymparisto.fi

 

Lisätietoja sinilevistä ja leväseurannasta:

Valtakunnallinen leväseuranta (Järvi-meriwiki)

Rotarien leväseurannan havaintopaikat

Itämeri.fi levähavaintosivu

Havaintolähetti

Näin teet sinilevähavainnon

Video-ohjeistus sinilevän tunnistamiseen ja havaintolähetin käyttöön

Levätilanne, kooste


Kohderyhmä: