Teuronjoen ja Puujoen hankekokonaisuus tähtää tuntuviin tuloksiin

Uutinen 26.8.2020 klo 10.38
Ansionjärvi lintuvesi_LKaukonen
Ansionjärvi on valtakunnallisesti arvokas lintuvesi ja kunnostustoimien kohteena Freshabit-hankkeessa. © Lari Kaukonen, SYKE

Kanta-Hämeessä sijaitsevan laajan Vanajaveden vesistöalueen keskiössä on Teuron- ja Puujoen vesistöreitti, jonka vaikutus alajuoksun vesien tilaan on merkittävä ja ne yhdessä muodostavat vesistökuormituksen osalta ns. hot spot –alueen. Vesistöreitin tilan parantamiseksi on suunniteltu hankkeiden sarja, joista ensimmäiset ovat käynnissä ja keräävät tietoa tulevia kunnostustoimenpiteitä varten. Vaikuttavuuden arvioinnissa hyödynnetään Vanajaveden jatkuvatoimisten veden laadun mittauslaitteiden verkostoa.

Joet tarvitsevat toimia

Teuronjoen ja Puujoen osuus Vanajan reitin keskusjärveen, Kernaalanjärveen, tuomasta fosforikuormasta on lähes 70 %, noin 30 000 kiloa fosforia per vuosi. Vesistöreitin kiintoaineskuorma on ilmakuvistakin silmin havaittavissa. Kuormitus on seurausta alueen eroosio- ja tulvaherkkyydestä sekä valuma-alueen maa- ja metsätalousvaltaisuudesta. Molemmat joet ovat hyvää huonommassa ekologisessa tilassa.

Suunnitelmia ja selvityksiä Startti-hankkeesta

Vanajavesikeskus käynnisti hankekokonaisuuden vuonna 2019 Startti-hankkeella, jossa mukana ovat mm. Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema, MTK Häme ja HAMK. Muita toimijoita ovat Teuronjoen ja Puujoen yläosan järjestely-yhtiö, vesialueen muut omistajat ja maanomistajat sekä osarahoittajana Hämeen ELY-keskus. Startti-hankkeessa selvitetään Teuronjoen ja Puujoen alueelle soveltuvat uomaeroosion vähentämismenetelmät sekä tulvariskit, joihin liittyen kartoitetaan uoman pullonkaulat ja syvännealueet viistokaikuluotauksen avulla. Samaan aikaan SYKE tuottaa Hämeen ELYn tilaamana hydrologiset laskelmat, jotka sisältävät myös ilmastonmuutosskenaariot. Lisäksi hankkeessa valmistellaan hankekokonaisuuden seuraavia vaiheita.

Teurojoki
Teuron- ja Puujoen alue on maatalousvaltaista © Jari Salonen

Konkretiaa, kalatiesuunnitelmia ja viestintää Verson avulla

Laajan hankekokonaisuuden jatko-osia ovat Verso-hanke eli Vesienhoidon verkostojen vahvistaminen ja toimenpiteiden tehostaminen Vanajaveden valuma-alueella sekä kalatiesuunnitteluhanke. Hankkeet ovat käynnistyneet limittäin Startti-hankkeen kanssa vuoden 2020 aikana. Verso-hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan maa- ja metsätalousalueiden vesiensuojelutoimia ja valuma-aluekunnostuksia sekä aktivoidaan alueen viljelijöitä ja asukkaita tuntemaan alueen ympäristöhaasteet ja toteuttamaan suojelutoimenpiteitä.

Verson avulla edistetään lisäksi kalatiesuunnittelun aloittamista teettämällä luontoinventointeja ja mahdollisia kulttuuriperintökartoituksia Teuronjoen ja Puujoen patokohteista. Nämä toimivat lähtötietoina Pohjois-Savon ELYn avustamalle kalateiden suunnitteluhankkeelle, jossa teetetään ohitussuunnitelmia Teuronjoen ja Puujoen nykyisille kalankulun esteenä toimiville padoille. Pitkän aikavälin tarkoituksena on saada koko vesistöreitti kalankululle vapaaksi.

Vanajaveden rantojen riesan Isosorsimon hallintaa kehitetään

Yksi alueen haasteista on voimakkaasti levinnyt isosorsimo, jonka kasvustojen laajuutta ja niiden aiheuttamien haittojen määrää pyritään arvioimaan. Syyskuussa starttaa myös Vanajavesikeskuksen ja HAMKin yhteinen Isosorsimo-hanke, jossa levinneisyyden kartoittamisen lisäksi keskitytään poistomenetelmien ja hyötykäytön kehittämiseen.

Puujoki isosorsimo
Haitallinen vieraslaji isosorsimo valtaa Puujoen rantoja. © Vanajavesikeskus

Lintujärveä kunnostetaan syksyllä

Teuronjoen ja Puujoen välissä sijaitsee kaksi matalaa järveä: Mommilanjärvi ja Ansionjärvi. Näistä Ansionjärvi on linnustoltaan rikkaana Natura-kohteena mukana Freshabit LIFE IP –hankkeessa ja aiempina vuosina tehtyjen selvitysten ja suunnittelun jälkeen lintuvesikunnostuksiin saatiin AVIn lupa keväällä. Avovesiuomia ja kasvillisuusluhdan aukkoja päästään näillä näkymin kaivamaan lokakuussa. Tarkemmin Vanajaveden Freshabit-kohteisiin voi tutustua Vanajavesikeskuksen internet-sivuilla www.vanajavesi.fi/freshabit-life-ip-hanke-2016-2022/.

Tarinakartta kokoaa palaset yhteen

Teuronjoen ja Puujoen alueen ympäristön kehittämistä varten on koottu Hämeen ELY-keskuksen toimesta tarinakartta, Teuro <3 Puu, jonne löytyy polku Vanajavesikeskuksen etusivulta osoitteesta www.vanajavesi.fi. Tarinakartta esittelee monipuolisesti vesistöreitin haasteet sekä hankkeiden tavoitteet ja ajankohtaiset kuulumiset. Sitä tullaan käyttämään eri hankkeissa syntyvän aineiston esittelykanavana.

 

Teksti ja lisätietoja: 

Ympäristökoordinaattori Heidi Kontio, puh. 050 408 7946, etunimi.sukunimi@vanajavesi.fi

Vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä, puh 050 449 3303, etunimi.sukunimi@vanajavesi.fi

Isosorsimo-hankkeen verkkosivut: https://www.vanajavesi.fi/isosorsimo/

www.vanajavesi.fi


Kohderyhmä: