Alusveden poiston uuden menetelmän valtakunnallista soveltuvuutta kartoitettu VESIKUJA -hankkeessa

Uutinen 15.10.2020 klo 9.09
Vesikuja pilotti_556px
Kymijärven pilottialueen hiekkasuodatin ja kosteikko © Kari Sainio

Uusia menetelmäavauksia tarvitaan vesistökunnostuskentällä. VESIKUJA on Ympäristöministeriön rahoittama hanke, joka perustuu Lahden Kymijärvellä vuosina 2017-2020 kerätyille kokemuksille alusveden poiston uuden sovelluksen käyttökelpoisuudesta rehevien järvien kunnostuksessa. Hankkeen tavoitteina on jakaa tietoa menetelmän toimintaperiaatteista vesistökunnostuksen ja vesihuollon toimijoille, kerätä aineistoa menetelmälle soveltuvista kohteista, sekä selvittää menetelmään liittyvää ravinteiden kierrätystä fosforin osalta.

Kunnostuksessa pyrittävä pysyvään veden laadun parantumiseen

Rehevöityneiden järvien kunnostus siten, että veden laatu pysyvästi paranee, on haasteellista. Keskeisin ongelma on se, että järven suurimmat ravinnevarastot ovat sedimentissä ja sedimentin poistaminen on mahdollista vain harvoin. Lisäksi monien nykyisten kunnostustoimien vaikutukset ovat vain väliaikaisia, koska monet rehevöityneen järven mekanismit, kuten alusveden hapettomuus, edistävät fosforin vapautumista sedimentistä järviekosysteemin tuotantoon.

Uudessa alusveden poiston ja suodatuksen menetelmässä hyödynnetään rehevän järven omaa sedimentin fosforikuormitusta, joka vapautuu hapettomissa oloissa vesipatsaaseen. Hapettomuudesta kärsivän syvänteen runsasravinteista alusvettä pumpataan rannalle sijoitettuun ravinnesuodattimeen ja johdetaan kosteikon kautta takaisin järveen. Tällöin sedimentin fosforivarastot alkavat pienentyä, järvi alkaa pysyvästi karuuntua ja poistettava fosfori saadaan hiekkasuodattimelle talteen. Hankkeessa sovellettavalla uudella menetelmäkokonaisuudella voidaan konkreettisesti parantaa rehevöityneiden vesien tilaa ja samalla tehostaa ravinteiden kierrätystä ottamalla vesistöön kertynyttä fosforia talteen.

Vesikuja kuva 2
Kymijärvestä ravinnesuodattimelle tuleva vesi (vasemmalla) ja hiekkasuodattimelta kosteikkoon laskeva vesi (oikealla). © Soila Silvonen

Kierrätyskärki edellä

Fosfori on ehtyvä luonnonvara ja ravinteiden kierrätystavoitteen mukaan ottaminen vesistöjen kunnostuksia suunniteltaessa on tärkeää tulevaisuuteen katsomista. VESIKUJA –hankkeessa on selvitetty ravinnesuodattimeen kertyneen ravinnesakan koostumusta ja puhtautta eri kierrätyskäyttökohteita silmällä pitäen. Hanke avaa ovia paikallisten, valtakunnallisten ja jopa kansainvälisten toimijoiden yhteistyölle ravinnesakan keskitetylle käsittelylle ja kierrätykselle.

Vesikuja kuva 3
Hankkeen tutkijat Soila Silvonen ja Nea Tuomela ottamassa näytteitä sedimentistä ja määrittämässä sedimentin fosforipitoisuutta. © Leena Nurminen
 
 

Yhteistyö on rautaa

Uusi sovellus alusveden kierrättämisestä ravinnesuodattimen kautta takaisin järveen mahdollistaa kohdekohtaisesti räätälöityjen menetelmäratkaisujen hyödyntämisen ja avaa ovia vesistökunnostuksen ja vesihuollon toimijoiden väliselle tärkeälle yhteistyöllä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Hankkeen tulokset antavat sekä vesien kunnostusta hallinnoiville viranomaisille että konkreettisia toimia suunnitteleville toimijoille uusia keinoja vesistöjen rehevöitymisestä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja veden laadun parantamiseksi.

VESIKUJA –hankkeen (Vesistöjen sisäinen kuormitus hyötykäyttöön– uuden sovelluksen jalkauttaminen) loppuseminaari pidetään Helsingin yliopiston koordinoimana Zoom -webinaarina to 22.10.2020 klo 12.00-15.00.

Ohjelma ja ilmoittautuminen webinaariin 19.10. mennessä tästä linkistä.

 

Teksti ja lisätietoja:

Dosentti Leena Nurminen, Helsingin yliopisto, etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Dosentti Juha Niemistö, Helsingin yliopisto, etunimi.sukunimi@helsinki.fi

(Lisätiedot seminaariin ilmoittautumisesta)

Hankkeen verkkosivut


 

Kohderyhmä: