Joulupöytiin kotimaista kalaa monipuolisesti, edistämisohjelmalla tavoitellaan monia hyötyjä

Uutinen 17.12.2020 klo 9.48
Silakat
Silakka on ravintosisällöltään monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Siitä saa niin pehmeät rasvat, proteiinit kuin vitamiinitkin. © Kuva: Jari Setälä, Luke

Kotimaisen kalan edistämisohjelmalla halutaan lisätä suomalaisten kalan käyttöä ravitsemussuositusten mukaiseksi vuoteen 2027 mennessä. Tavoitteena on, että suomalaiset söisivät 2,5 kala-ateriaa viikossa ja kalan kasvava kysyntä tyydytettäisiin pääosin kotimaisella kalalla. Tällöin suomalaiset söisivät viikossa yhden kala-aterian nykyistä enemmän, mikä kaksinkertaistaisi kotimaisen kalan käytön. Nyt jouluna on hyvä hetki syödä kalaa monipuolisesti!

Kalan syönnin lisäämisellä monia hyötyjä

Pienellä muutoksella olisi suuri vaikutus. Yhden kala-annoksen lisäämisestä koituisi laskennallisesti 1 - 2 miljardia euroa terveyshyötyjä ja se pienentäisi suomalaisen keskivertoruokavalion hiilijalanjälkeä noin 5 - 6 %. Lisäksi muutoksella olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelma tavoittelee edistämisohjelman avulla kotimaisen kalan kulutuksen kasvua. Hallitus on tarttunut asiaan hyvästä syystä, sillä suomalaisten ostamasta kalasta enää vajaa 20 prosenttia on kotimaista ja kalatuotteiden kauppatase on 350 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tuhansien järvien maassa tulisi pystyä parempaan.

Kalan kulutusta voidaan nostaa vajaasti hyödynnetyillä kalalajeilla

Suomi on Itämeren suurin kalastusvaltio, mutta saaliista suurin osa ei päädy kuluttajien lautasille. Yli sadan miljoonan kilon vuosittaisesta silakkasaaliistamme vain noin neljä prosenttia käytetään kotimaassa elintarvikkeena. Valtaosa silakkasaaliista käytetään rehujen raaka-aineena. Myös muikku, kilohaili, kuore ja särkikalat ovat vajaasti hyödynnettyjä ja niiden käyttöä voitaisiin lisätä kestävästi.

Kasvatettua kalaa ympäristöä rasittamatta

Suomessa kalankasvatuksen vesistövaikutukset ovat kokonaisuutena vähäisiä, noin prosentti fosforin kokonaiskuormituksesta. Uudet innovaatiot mahdollistavat tuotannon kasvun ympäristön tilaa vaarantamatta. Sisämaassa potentiaalia on erityisesti uuteen teknologiaan perustuvissa ratkaisuissa. Merialueella kasvu voi taas perustua avoimiin merialueisiin sekä kiertotalouteen siten, että toimiala käyttää silakasta ja kilohailista valmistettua itämerirehua, jolloin toiminta kierrättää jo Itämeressä olevia ravinteita.

Kasvatuskassi
Kalan kasvatusta kassissa. © Kuva: Pro Kala ry

Kasvu edellyttää yhteiskunnan tukea ja tahtoa

Kotimaisen kalan käytön lisääminen edellyttää uusien kuluttajakysyntään vastaavien tuotteiden kehitystä, korkeaa laatua ja uusia innovaatioita kalan alkutuotantoon. Kasvun aikaansaamiseksi tarvitaan laajaa yhteiskunnan tukea ja myötämielisyyttä. Hyvällä yhteistyöllä ja vuoropuhelulla alan keskeiset haasteet on mahdollista ratkaista ja luoda edellytykset kestävälle kasvulle.

 

Teksti ja lisätietoja:

Erikoistutkija Jari Setälä, Luonnonvarakeskus Luke, p.+35829 5327682, etunimi.sukunimi@luke.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 15.10.2020: Kotimaisen kalan edistämisohjelma lausunnoille - tavoitteena kaksinkertaistaa kotimaisen kalan käyttö


 

Kohderyhmä: