Kokemäenjoen vesistöalueen vuoden vesiteko ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n vuoden vesiensuojelija valittu

Uutinen 17.12.2020 klo 9.47
vesiensuojelija
LUVY ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pönni ja Vuoden Vesiensuojelija 2020 Nina Långstedt. © Jenny Jyrkänkallio-Mikkola

Vuodesta 2020 alkaen vesivisiotyötä koordinoiva ELY-keskusten ja maakuntaliittojen muodostama ohjausryhmä alkoi jakaa vuosittaista Vuoden vesiteko-tunnustusta yksittäiselle ihmiselle tai organisaatiolle, joka on ansiokkaasti edistänyt vesienhoitoa Kokemäenjoen vesistöalueella. Myös Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry pyrkii nostamaan esiin sellaisia tahoja, jotka toimivat merkittävästi vesiensuojelun edistämiseksi, mutta jotka eivät muuten saa toiminnastaan ansaitsemaansa julkisuutta.

Vuoden vesiensuojelijaksi on nimetty Nina Långstedt

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry on nimennyt Vuoden 2020 Vesiensuojelijaksi Nina Långstedtin Inkoosta. Hän pitää Ingarskilanjoen valuma-alueella Krämarsin tilaa. Perusteluina Långstedtin valinnalle oli hänen monivuotinen ympäristöystävällinen lähestymistapansa maanviljelyyn, vesiensuojeluun ja monimuotoisuuden ylläpitämiseen. Hän myös levittää tietoa ympäristöystävällisestä viljelystä aina kun mahdollista.

Monipuolista käytännön toimintaa vesien ja ympäristön hyväksi

Nina Långstedt on perustanut kaksi sedimentaatioallasta, jotka vähentävät Ingarskilanjokeen päätyvää kuormitusta. Näin hän edesauttaa myös meritaimenen lisääntymismahdollisuuksia joessa. Maata muokataan mahdollisimman vähän maaperän rakenteen ylläpitämiseksi ja kiintoaineen- ja ravinnevalumien vähentämiseksi. Nina harjoittaa regeneratiivista viljelyä ja huolehtii maaperän humus- ja hiilipitoisuuden lisäämisestä. Lisäksi tilalla on monimuotoisuutta lisääviä alueita eikä torjunta-aineita ole käytetty 10 vuoteen.

Nina Långstedtin tilalla on myös kaksi METSO-metsänsuojelualuetta (20 ha). Ingarskilanjoen varrelle jätetään puita varjostamaan jokea, pelloilla pyritään säästämään lintujen pesät ja tien pientareita ei niitetä ennen kasvien kukkimista. Nina Långstedt harjoittaa myös ympäristökasvatusta. Lisäksi tilalla toimii kaikille avoinna oleva kesäkahvila Ivan & Alexander. Moni kävijä haluaakin keskustella ekologisesta ja eettisestä ruoantuotannosta, ja pystyy samalla tutustumaan tilan ympäristöystävälliseen toimintaan.

Vuoden vesiteko -tunnus Pro Hauhonselkä ry:lle 

Tänä vuonna Kokemäenjoen vesistöalue myönsi Vuoden vesiteko-tunnuksen Pro Hauhonselkä ry:lle, joka on edistänyt vesienhoitoa monin eri tavoin.  Yhdistyksen tavoitteena on ollut alusta saakka herättää asukkaiden huomio Hauhon hienon vesistön kunnon kohentamiseen. Yhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluvat Hauhonselkä ja Ilmoilanselkä sekä niiden valuma-alueet, jotka sijaitsevat Kokemäenjoen vesistöalueella Hämeen ELY-keskuksen vastuualueella.

Pro Hauhonselkä ry:n on vesiensuojeluyhdistys, jonka työ on osoittautunut tehokkaaksi ja näkyväksi. Esimerkiksi aktiivinen tiedottaminen on näkynyt jäsenmäärän kasvuna. Yhdistys on toteuttanut useita konkreettisia hankkeita, jotka ovat edistäneet vesistöjen virkistyskäyttöä, parantaneet elinympäristöjä sekä vähentäneet vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. Yhdistys on kyennyt muodostamaan hyvän yhteistyön sekä maanomistajien, että viranomaisten suuntaan. Tämä on erityisen tärkeää, jotta päästään tekemään käytännön vesienhoidollisia toimenpiteitä.

Vuoden vesiteko
Vuoden vesiteko -tunnustus © Kuva: Vesivisio2050

Verkostotyöskentely toiminnan keskipisteenä

Verkostoituminen sekä yhteistyö eri toimijoiden kanssa on ollut tärkeää. Sitä kautta Pro Hauhonselkä ry on saanut arvokasta tietoa, tukea ja rahoitusta. Merkittävänä apuna ovat olleet muun muassa Vanajavesikeskus, ELY-keskus, Linnaseutu ry, Metsäkeskus, Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistys ja paikalliset toimijat. Yhdistyksessä korostetaan yhteydenpitoa maanomistajiin, alan toimijoihin ja mediaan, sekä verkostoitumista mahdollisimman laajasti. Tämä on vaatinut aktiivista osallistumista eri tilaisuuksiin ja myös osallistumista alan seminaareihin.

 

Teksti ja lisätietoja:

Ylitarkastaja Anne Mäkynen, Pirkanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Hallituksen puheenjohtaja Markku Saarinen, Pro Hauhonselkä ry, etunimi.sukunimi@saunalahti.fi

Toiminnanjohtaja Jaana Pönni, LUVY, etunimi.sukunimi@luvy.fi

Vesivisio2050

Länsi-Uudenmaan Vesi ja Ympäristö ry, LUVY

 


 

Kohderyhmä: