VERTIKA-hanke Etelä-Karjalan vesistökunnostushankkeiden käynnistäjänä

Uutinen 3.2.2021 klo 14.59
Lumpeita veden pinnalla.
© Kuva: Sari Aaltonen 

VERTIKA-hankkeessa tuodaan yhteen paikallinen tahto, asiantuntemus ja valtakunnalliset tavoitteet vesistökunnostushankkeiden käynnistämiseksi. Kaakkois-Suomen ELY-keskus myönsi Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuoden pituisen rahoituksen Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen VERTIKA-hankkeelle, joka käynnistyi elokuussa 2020.

VERTIKA-hanke syntyi vastauksena havaittuun tarpeeseen

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen (SVSY) toiminnanjohtaja Mikael Kraftin mukaan VERTIKA-hankkeen idea lähti tarpeesta. ”Meille tuli jatkuvasti yhteydenottoja, joissa toivottiin neuvontaa ja konkreettista apua erilaisten vesistökunnostushankkeiden käynnistämiseen, organisointiin ja rahoitukseen liittyviin asioihin. Yhdistyksen henkilöstöresurssit olivat kuitenkin siinä määrin rajalliset, että olimme pystyneet organisoimaan vain muutamia hankkeita vuosittain. Yhdistyksellä oli siis selkeä tarve lisätyövoimalle, jotta pystyisimme antamaan neuvontaa sekä laajentamaan omaa hanketoimintaamme siten, että se kattaisi suuremman osan toiminta-alueestamme.” Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asiantuntemuksen avulla on osattu nimetä kunnostusta vaativia kohteita perustuen vesistöjen luokitteluun.

Sari Aaltonen VERTIKA
Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry:n hankevetäjä Sari Aaltonen. © Iia-Elisabeth Suomi

Tavoitteena on käynnistää vaikuttavia yhteistyöhankkeita

VERTIKAn konkreettisena tavoitteena on tunnistaa kunnostusta vaativia kohteita, virittää yhteistyöverkosto, suunnitella kunnostustoimenpiteet ja hakea kunnostuksille rahoitus. Rahoituksen turvin hanketta pyörittämään rekrytoitiin vuodeksi hankevetäjä Sari Aaltonen.

Työssä elokuussa 2020 aloittanut Sari Aaltonen on ottanut haasteen innokkaasti vastaan. ”Yhteistyö paikallisten tekijöiden, ympäristötoimien ja ELY-keskusten kanssa on valtavan antoisaa. Suomessa on vesiosakaskuntien puolella arvokasta pitkäaikaista, kokemusperäistä tietoa paikallisista vesistöistä ja tahtoa vesien suojeluun. Toisaalta sekä ELY-keskuksen asiantuntijoilla että kaupunkien ja kuntien ympäristöpuolen virkamiehillä on syvällistä asiantuntemusta vesistöjen biologisesta, kemiallisesta ja hydrologisesta tilanteesta. Omalla työpanoksellani pyrin mahdollistamaan hankkeiden etenemisen. Tahtotila lähtee paikalliselta tasolta, mutta osakaskunnilla ei välttämättä ole esimerkiksi ajallisia voimavaroja ponkaista hanketta käyntiin. Tällaisessa tilanteessa vesiensuojeluyhdistyksessä voimme olla avuksi VERTIKA-hankkeen turvin."

Ulpukanlehdet sateessa.
© Kuva: Sari Aaltonen 
 
 

Tuloksena suunniteltuja hankkeita ja tiedonjakamista

Yhteistyössä paikallisten ihmisten, osakaskuntien, sekä seudun ympäristöviranomaisten kanssa haettiin ensimmäisen puolen vuoden aikana rahoitusta kahdelle valuma-aluetasoiselle hankkeelle. Hankkeiden tavoitteena oli päästä kohti vesistöjen hyvää tilaa tai vähintään saada hyvä tila pidettyä yllä. VERTIKA-hankkeessa on myös kerätty tietoa tiiviiseen pakettiin lähijärviensä tilasta kiinnostuneille kansalaisille. Lisäksi hankkeessa on kerrottu erilaisista mahdollisuuksista lähivesistön seurantaan, sekä vesistönkunnostusmahdollisuuksista yleisemmin.

Hankkeen puitteissa on havaittu, että pienemmissä vesistöissä on tarvetta seurantamittauksia sisältäville esiselvityksille. Ajankohtaiset mittaukset olisivat tärkeitä vesien tilan arvioinnin sekä tulevien kunnostuksien suunnittelun tueksi. Näitä ei VERTIKA-hankkeen tiimoilta ole mahdollista toistaiseksi tuottaa. Hyvän vastaanoton saaneen ja ilmenneiden tarpeiden myötä VERTIKAn jatkotarve on ilmeinen.

 

Teksti ja lisätietoja:

Sari Aaltonen, hankevetäjä, Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry

sari.aaltonen@svsy.fi, p. 044 736 1865

VERTIKA-hanke: www.svsy.fi/yhdistys


 

Kohderyhmä: