Vesistöpaneeli etsii ratkaisuja sisävesien ongelmiin

Uutinen 3.2.2021 klo 15.00
Vesistöpaneelin logo
Vesistöpaneeli aloitti toimintansa marraskuussa 2020. 

 

Vesistöpaneeli on riippumaton yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena on lisätä vesiin liittyvää ajankohtaista keskustelua ja vesiasioiden näkyvyyttä yhteiskunnassa. Loppuvuonna 2020 perustettu paneeli etsii ratkaisuja Suomen sisävesien, eli järvien, jokien ja pienvesien, tilan parantamiseen.

Paneeli kokoaa yhteen huikean määrän tietoa, taitoa ja kokemusta. Paneelissa on mukana 44 vesialan asiantuntijaa. Ryhmästä löytyy osaamista laajasti eri aloilta, edustettuna on mm. maa- ja metsätalous, vesienhoito, kalatalous, tutkimusorganisaatiot, kunnat, ympäristöhallinto, vapaaehtoistoimijat ja säätiöt. Asioiden tarkastelu eri näkökulmista luo mahdollisuuksia yhteisten ratkaisujen löytämiselle.

Miten paneeli toimii?

Paneeli kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan vesistöihin liittyvistä teemoista. Tapaamisten lisäksi panelistit vastaavat ajankohtaisiin aiheisiin liittyviin kyselyihin, joiden tuloksista laaditaan yhteenvetoja. Kyselyissä ja tapaamisissa esiin tulleista näkemyksistä viestitään laajasti eri välineiden ja medioiden kautta. Paneelin toimintaa koordinoi Suomen vesistösäätiö.

Panelisteille lähetettiin ensimmäinen kysely marraskuussa 2020 ja sen tuloksista tiedotettiin joulukuun alussa. Paneelin ensimmäinen kokous järjestetään maaliskuussa 2021. 

Rehevöityminen ja pienvesien heikko tila suurimpia ongelmia

Ensimmäisellä kyselyllä kartoitettiin panelistien näkemyksiä sisävesien tilasta ja keskeisistä ongelmista. Vastausten mukaan heikoin tilanne on pienvesillä: enemmistö vastaajista piti pienvesien tilaa huonona tai erittäin huonona. Sisävesien merkittävimmiksi ongelmiksi panelistit nimesivät valuma-alueilta tulevan kuormituksen ja rehevöitymisen. Paneelin arvio Suomen sisävesien tilasta ylitti uutiskynnyksen sekä sekä perinteisessä, että sosiaalisessa mediassa. 

 

Teksti ja lisätietoja:

Liisa Hämäläinen, liisa.hamalainen@vesistosaatio.fi, p. 0445373398

www.vesistosaatio.fi/vesistopaneeli 


 

Kohderyhmä: