Pienvesien kunnostusta ja kosteikkoluonnon monimuotoisuuden edistämistä yhteensovittamisella ja uusin menetelmin

Uutinen 28.5.2021 klo 11.08
Salamajärvi ilmasta katsottuna.
Alueet hahmottaa parhaiten ilmasta käsin. © Kuva: Marko Haapalehto 

Yhdessä kumppanien, yrittäjien, talkoolaisten ja elinympäristöjen kunnostuksen ammattilaisten kanssa Suomessa parannetaan elinympäristöjä yli 6000 hehtaarilla. Laajassa, yli 100 Natura 2000 -aluetta käsittävässä luonnonsuojeluhankkeessa huhkitaan hartiavoiminkin uhanalaistuneen kosteikkoluonnon puolesta.

Hydrologia LIFE-hanke ennallistaa miljoona metriä ojia, yli 5000 ha soita, yli 30 km puroja ja useita pieniä lampia. Toimet turvaavat uhanalaistuneen kosteikkoluonnon monimuotoisuutta, parantavat tulvasuojelua ja veden laatua sekä kohentavat marja- ja riistamaita. Jo 168 ammattilaista on työskennellyt hankkeessa ensimmäisen kolmen vuoden aikana. EU:n LIFE-ohjelman rahoittama hankkeen budjetti on lähes yhdeksän miljoonaa euroa ja hanke jatkuu aina vuoden 2023 loppuun saakka. Luonnon turvaamistoimista hyötyvät uuden yhteistyömenetelmän kautta myös talousmetsät omistajineen.

Veden palauttamisesta suojelusuolle on hyötyä myös talousmetsille

Yhteistyössä hankekumppaneiden Suomen metsäkeskuksen ja Tapio OY:n kanssa olemme kehittäneet uusia ja kustannustehokkaampia menetelmiä talousmetsien kunnostusojituksen sekä ennallistamistoimien yhteensovittamiseksi. Uudessa menetelmässä vesi ohjataan kunnostusojituksessa suojelualueen suolle. Suojellut suot ovat voineet kärsiä ja kuivua läheisten ojitusten takia. Vesien ohjaus voidaan tehdä kustannustehokkaasti esimerkiksi kunnostusojituksen yhteydessä, kun sopiva kohde on paikannettu ja asia on sovittu maanomistajan kanssa.

Hyvällä ojasuunnittelun ja ennallistamisen yhteistyöllä soiden tila kohenee ja samalla ojien kunnostuksen kustannukset pienenevät. Menetelmää voidaan tulevaisuudessa hyödyntää laajasti myös muualla kuin suojelualueiden reunoilla. Menetelmästä järjestettiin lukuisia koulutuksia vuonna 2020, myös vuonna 2021 saatetaan vielä järjestää koulutuksia aiheesta.

Lammenreunan kynnys
Hyvällä suunnittelulla voidaan yhdistää kunnostusojituksia ja ennallistamistöitä. © Kuva: Christian Koivula 

Pienvesiä kuntoon ja seurantaa maalta, vesiltä ja ilmasta

Hydrologia-LIFE-hanke kunnostaa yli 30 km puroja ja useita pieniä lampia. Esimerkiksi Uuraisten Miehinkäinen on linnustollisesti arvokas, mutta melko laajasti soistunut lampi. Rakentamalla uusi pohjapato saadaan alinta vedenpintaa nostettua yli 30 cm, ja taantuneelle vesilinnustolle luotua paremmat elinolot. Yhdessä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa hankkeessa on kunnostettu Riistaveden lintujärveä nimeltä Keskimmäinen, jonka linnusto on köyhtynyt 1990-luvulta lähtien.

Tavoitteena on ollut parantaa umpeenkasvaneen lintujärven vesi- ja rantalintujen elinolosuhteita. Jo hankeaikana pyrimme tutkimaan ja seuraamaan kunnostustoimien vaikutusta elinympäristöissä. Kunnostuksien vaikutus lintujärvellä on ollut nopea ja selvä: lokkilintujen parimäärä nousi vuonna 2020 huippuvuosien tasolle, ja vesilintujen, kuten heinätavin, laji- ja parimäärässä on havaittu positiivista kehitystä.

Panostamme myös ennallistamisen vaikutusten seurantaan ja kehitämme perinteisten tapojen lisäksi uusia kaukokartoitusmenetelmiä, joiden avulla voidaan arvioida ennallistamisen vaikutuksia aiempaa monipuolisemmin ja vähemmällä työllä. Droneilla hankittu aineisto auttaa suunnittelijoita niin ennallistamiskohteiden paremmassa suunnittelussa kuin seurannassa. Usein kokonaisuuden hahmottaa paremmin ilmasta. Myös tukkeutuneiden ojien ja veden valuntasuuntien määrittely onnistuu droneaineiston avulla. Aineistojen avulla myös konkreettisten kunnostustöiden tekijöiden eli koneyrittäjien opastaminen helpottuu.

Kosteikkokortteja ja muita viestintäaineistoja

Olemme julkaisseet runsaasti viestintäaineistoja. Monet aineistot sopivat esim. ympäristökasvatukseen. Kosteikkojen tärkeydestä kertova Kosteikkopeli ja sitä oppiaineistona tukevat kosteikkokortit soveltuvat erityisesti koululaisille, mutta myös muille kiinnostuneille. Löydät lisää materiaaleja sivuiltamme!

 

Teksti ja lisätietoja:

Projektipäällikkö Eerika Tapio, Metsähallitus, Luontopalvelut, eerika.m.tapio(at)metsa.fi

Hydrologia LIFE -hankkeen verkkosivut.

Koulutusaineistot veden palauttamisesta.

Tarinakartta lintujärven kunnostuksesta.

Hydrologia life logo
 

 

Kohderyhmä: