Rantalaidun-hankkeessa tutkitaan laidunnuksen vesistövaikutuksia

Uutinen 26.8.2021 klo 17.03
Laiduntajia ja maanviljelijä rantalaitumella.
Laiduneläimet ja viljelijät ovat avaintekijöitä rantaniittyjen hoidossa. © Kuva: Marika Laurila 

Vuonna 2021 alkaneessa Rantalaidun-hankkeessa selvitetään laidunnuksen mahdollisia hygieniariskejä ja ravinnevaikutuksia Pohjois-Pohjanmaan merenrannikolla. Rantalaiduntamiseen kohdistuu myös kritiikkiä, sillä huolta aiheuttaa epätietoisuus laidunnuksen vesistövaikutuksista. Hankkeessa terveysriskien arvioinnissa huomioidaan myös muut mahdolliset päästölähteet, kuten lintukolonioista ja uimarantojen käyttäjistä peräisin olevat mikrobit.

Rantalaiduntamisella monenlaisia vaikutuksia

Rantalaiduntamista tarkastellaan hankkeessa eri näkökulmista ja viestitään sen merkityksestä niin luonnon monimuotoisuudelle, eri käyttömuodoille kuin elinkeinoille. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa edistetään merenranta-alueiden hoidon kokonaisvaltaista suunnittelua. Rantalaiduntamisen hoidon käytännön ongelmiin etsitään ratkaisuja viljelijöiden kanssa. Sopimuskäytäntöjä kehittämällä ja neuvontaa vahvistamalla kannustetaan viljelijöitä perinnebiotooppien hoitoon ja lisätään hoidon vaikuttavuutta.

Vesinäytteenottoa matalasta rantavedestä.
Vesinäytteet otetaan laidunten edustalta, jossa vesi on matalaa. © Kuva: Marika Laurila 

Laidunnuksessa ravinteiden kierto muuttuu

Rantalaitumelle ei kerry yhtä paljon kasvibiomassaa kuin laiduntamattomalle rannalle. Osa laidunnetun kasvillisuuden ravinteista sitoutuu eläinten kasvuun. Eläinten kautta niityltä poistuvien ravinteiden määrää voidaan arvioida laskennallisesti. Typen ja fosforin kulkeutumista laitumelta meriveteen puolestaan arvioidaan vertaamalla laidunnettujen ja laiduntamattomien alueiden edustalta kerättyjen vesinäytteiden ravinnepitoisuuksia.

Sedimenttinäytteenottoa.
Näytteiden keruussa ovat avustaneet Kalajoen ja Oulun kaupunkien ympäristöterveydenhuolto, paikalliset kalastajat ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. © Kuva: Marika Laurila 

Luonnonvarakeskus koordinoi hanketta ja osatoteuttajina ovat ProAgria Oulu, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Helsingin yliopisto. Hanketta rahoittaa Euroopan Maaseuturahasto.

Teksti ja lisätietoja:

Tutkija Marika Laurila, Luonnonvarakeskus, marika.laurila(at)luke.fi, puh. +358 29532638

RANTALAIDUN-hankeen sivut

 


 

Kohderyhmä: