Helmi-ohjelmasta rahaa vesien kunnostukseen

Uutinen 26.8.2021 klo 17.04
Helmi-elinympäristöohjelman tunnus
 

Helmi-elinympäristöohjelman 2021-2030 tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.

Suomessakin elinympäristöt vähissä

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä- ja kosteikoita ranta-alueineen, hoidetaan perinnebiotooppeja sekä metsäisiä elinympäristöjä, kuten lehtoja ja paahdealueita sekä kunnostetaan pienvesiä ja rantaluontoa.

Helmi-ohjelman sisältönä vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta.
Lähes puolet Suomen luontotyypeistä ja 12 prosenttia Suomen lajeista on uhanalaisia. 

Järjestö-Helmi haku aukeaa syksyllä pienvesien ja rantaluonnon kunnostushankkeisiin

Pienvesien ja rantaluonnon osalta tavoitteena on kunnostaa 200 kohdetta. Kuluneena vuonna työpanos kohdistui vielä töiden suunnitteluun ja inventointeihin, mutta puroja kunnostettiin etenkin Kainuussa ja lähteitä Pohjois-Savossa. Pienvesien ja rantaluonnon kunnostamisesta kiinnostuneille järjestöille on luvassa hyviä uutisia, sillä ympäristöministeriö avaa tänä syksynä Järjestö-Helmi -haun järjestöjen, yhdistysten ja säätiöiden hankkeille. Järjestö-Helmi hankkeiden osalta hakijoiden tulee saada maanomistajan kirjallinen suostumus ja sitoutuminen kunnostetun kohteen säilyttämiseen. 

Toteutamme Helmi-ohjelmaa laajassa <br/>yhteistyössä ja <br/>toimenpiteet perustuvat <br/>maanomistajien <br/>vapaaehtoisuuteen.
Toimenpiteiden toteuttamisesta ovat vastuussa ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö. 

Kunta-Helmeä kannattaa hyödyntää yli kunta- ja järjestörajojen

Kunnille suunnatun Kunta-Helmi -erityisavustushaku kohdennetaan ensisijaisesti kuntien omistamille tai hallinnoimille maille. Ympäristöministeriössä rohkaistaan suunnittelemaan myös kuntien ja järjestöjen hankekonsortioita joko alueellisesti tai tietyn teeman ympärille.

 

Lisätietoja:

Helmi-ohjelma (Ympäristöministeriö)

Uutinen: Helmi-ohjelman hankehaku kunnille ja järjestöille syksyllä

 

 


 

Kohderyhmä: