Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys Iijoen vesillä

Uutinen 10.12.2021 klo 11.52
Soutelua Iijoen koskessa.
Iijoki-soutu on järjestetty jo lähes 40 vuoden ajan. © Kuva: Pirkko-Liisa Luhta 

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys täytti 50 vuotta tänä vuonna. Koillismaalla 1970-luvun alussa perustettu yhdistys on koko historiansa ajan ollut tiiviisti mukana jokivesistöjen puolustamisessa sekä ajanut vaelluskalojen ja vesiensuojelun asiaa.

Luonnonsuojeluyhdistys Iijoen vesillä

Yhdistyksen perustamisaikaan Iijoen alaosalle oli juuri rakennettu viisi vesivoimalaa. Lohi, meritaimen ja vaellussiika eivät enää päässeet nousemaan merestä tuomaan elantoa ja elämää jokivarteen. Lisäksi suunnitteilla oli Iijoen alaosalle valtava tekojärvi, Siuruan allas, joka olisi ollut samankokoinen kuin muutamaa vuotta aiemmin Sodankylään tehty Porttipahdan tekoallas. Siuruan allashanke jäi toteuttamatta pitkien neuvotteluiden jälkeen 1970-luvulla.

Uusi suunnitelma koko Iijoen valjastamisesta latvoille saakka tuli julki 1980-luvun alussa. Taistelu Iijoen puolesta voimistui ja Iijoen suojelua vaadittiin koskiensuojelulailla. Ensimmäinen Iijokisoutu järjestettiin vuonna 1983, jonka mukana välitettiin tietoa joen puolesta kylästä kylään. Suuren panostuksen lopputuloksena Iijoen keski- ja yläosia suojeltiin vuonna 1987 voimaantulleella koskiensuojelulailla. 

Koskiensuojelulaista vaelluskaloihin

Iijoki-soutu jatkui koskiensuojelulain jälkeen ja tavoitteeksi tuli ”Nousukala Iijokeen”. Iijoki onkin ainoa Suomen rakennetuista joista, jonka alkuperäiset vaelluskalakannat on pelastettu 1960-luvulla kalanviljelylaitokselle.  Asiaa pidettiin yllä monin tavoin, mutta vasta lokakuussa 2017 Iijoen istutusvelvoitteen muutoshakemus tuli lopulta vireille oikeudessa, jolla vaadittiin kalojen kulun turvaamista ylä- ja alavirtaan. Tätä kannatamme muillekin vaelluskalajoille, mutta ei tämä helppoa ole ollut.

Vuonna 2007 nousi eteen suunnittelma toteuttaa Kollajan tekoallas, joka oli ristiriidassa koskiensuojelulain kanssa. Alkoi taas lähes kymmenen vuoden taistelu, joka hallitsi yhdistyksen toimintaa sen ajan. Sekin kuitenkin päättyi onnellisesti, sillä silloinen Suomen hallitus päätti, ettei ota koskiensuojelulain muuttamista tehtäväkseen.

Iijoki-soutu 2009
Vuonna 2009 Iijoki-soudussa saatiin nauttia kauniista säästä. © Kuva: Pirkko-Liisa Luhta

Arkiston aarteita

Kun vauhtia ja tapahtumia on ollut valtavasti, päätimme arkistoida yhdistyksen 50 vuoden aineiston. Se osoittautui huikeaksi kertomukseksi Iijoen suojelun historiasta. Sen seurauksena syntyi myös näyttely.

Iijokisoutu® rekisteröitiin tavaramerkiksi yli 10 vuotta sitten ja tapahtuma on jatkunut koronataukoa lukuun ottamatta pian 40 vuotta. Se onkin ollut yhdistykselle tärkeä tapa esitellä pohjoisen joen voittamatonta kauneutta. Mukana on aina ajankohtaisia asiantuntijoiden esitelmiä. Kesäpäivät soutaen koskissa ja suvannoissa tervatuilla jokiveneillä on hieno tapa viettää lomaa. Tervetuloa ensi heinäkuun alussa jälleen Iijokisoutuun!

 

Teksti ja lisätietoja:

Pirkko-Liisa Luhta, Pudasjärven lunnonsuojeluyhdistyksen pj.

Iijokisoutu

 

 


 

Kohderyhmä: