Vuoden vesistökunnostaja 2021 on Metsähallituksen luontopalvelut

Tehonelikko
Vuoden vesistökunnostajapalkinnon saajat, kuvassa vasemmalta ylhäältä: Viliina Evokari, Mikko Tiira, Jari Ilmonen ja Pirkko-Liisa Luhta. © Kuva: Henkilöt itse ja Metsähallitus

Erityisasiantuntija Jenni Jäänheimo ympäristöministeriöstä jakoi syyskuussa Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarin yhteydessä Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon Metsähallituksen Luontopalvelujen ”tehonelikolle”. Metsähallituksen Luontopalvelut on tämän timanttisen tiimin johdolla mahdollistanut useiden laajojen ja vaikuttavien vesistökunnostushankkeiden toteutuksen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koko Suomen kattaviin vesistökunnostushankkeisiin on sisältynyt toimenpiteitä lähes kaikista vesistökunnostuksen osa-alueista.

Laajaa yhteistyötä ja vaikuttavaa vesistökunnostustoimintaa

Tulokset ja aikaansaannokset ovat laajuudeltaan ainutlaatuiset, ja niillä on suuri valtakunnallinen merkitys kunnostuksien käytännön osaamiselle. Tiedon määrä vesistöjen tilasta on lisääntynyt valtavasti ja lajien kuten taimenen ja jokihelmisimpukan tilaa on saatu turvattua. Luontopalvelut on myös viestinyt vesistökunnostuksesta onnistuneesti.

Valtavista hankkeista leviää hyötyjä koko Suomeen. Esimerkiksi Freshabit LIFE IP-hankkeessa tehdään vesistökunnostuksia virtavesissä, lintuvesissä ja valuma-alueilla sekä kartoitetaan pinnanalaista elämää. Metsähallituksen yhteistyökumppaneista kasvaa myös uusia hankevetäjiä: esimerkiksi juuri alkavaa jokihelmisimpukan suojeluun panostavaa LIFE Revives -hanketta vetää Jyväskylän yliopisto. Lisäksi Hydrologia LIFE -hankkeessa kunnostetaan soita sekä pienvesiä ja Rannikko-LIFE -hankkeessa keskitytään rannikon maaluontoon.

Palkinto on osa Vesistökunnostusverkoston toimintaa

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto jaettiin nyt yhdeksättä kertaa. Sen voi saada toimija, joka on tehnyt esimerkillistä työtä vesistöjen kunnostuksen edistämiseksi. Palkinnonsaajan valitsee Vesistökunnostusverkoston vaihtuva raati, jossa tänä vuonna olivat edustettuina Hämeen ELY-keskus, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö, Vanajavesikeskus, Suomen ympäristökeskus SYKE sekä ympäristöministeriö. 

Lisätietoa

Tutkija Pinja Kasvio, Suomen ympäristökeskus / Vesistökunnostusverkosto, p. 029 525 2149, etunimi.sukunimi@syke.fi

Metsähallituksen Luontopalvelut

Freshabit LIFE IP – veden valtakunnassa tapahtuu -hanke

Julkaistu 14.12.2021 klo 14.04, päivitetty 14.12.2021 klo 14.04

Kohderyhmä: