NOUSU-kiitoa vaelluskalarintamalla

Uutinen 22.12.2021 klo 11.05
Virtaankoski
Virtaankoski @Nousu ohjelma

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnoima NOUSU-ohjelma on mahdollistanut merkittäviä edistysaskeleita vaelluskalojen elinolosuhteiden parantamisen rintamalla. Valmistelussa on kymmeniä kohteita ympäri Suomea.

Hallitusohjelman tavoitteita täyttämään

NOUSU-ohjelma toteuttaa osaltaan Marinin hallitusohjelman ”Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi” tavoitekokonaisuutta. Ohjelman keskeiset keinot kohti elinvoimaisia vaelluskalakantoja ja vapaita virtavesiä ovat kalojen ylös- ja alasvaelluksen mahdollistavat ratkaisut, patojen purkamiset ja muuttamiset kalojen kulun mahdollistavaksi sekä elinympäristökunnostukset vapautuvien vaellusreittien varrelta. Tehokasta peliaikaa NOUSU-ohjelmalla on hallituskauden loppuun saakka.

Hallituskauden mittainen urakka on nyt noin puolivälissä. NOUSU-ohjelman ensimmäisellä puoliskolla keskeinen tehtävä oli kartoittaa ja löytää toteuttamiskelpoisia hankkeita, jotka sopivat ohjelman raameihin. Toteutettavien hankkeiden tulee vahvistaa uhanalaisten tai vaarantuneiden vaelluskalakalakantojen elinvoimaisuutta turvaamalla ja parantamalla kalakantojen luontaista elinkiertoa.

Kohteiden priorisoinnissa painavat niin ekologiset vaikutukset kuin edellytykset ripeään etenemiseen

Valtion tukea kohdennetaan hankkeisiin, joissa on vahva alueellinen sitoutuneisuus. Lisäksi NOUSU-kohteiden valintaa ja priorisointia ohjaavat erityisesti ekologiset vaikutukset, mutta myös se, onko hankkeella edellytyksiä edetä joutuisasti. Eli aikataulupaineita luo NOUSU-ohjelman hallituskauteen sidottu toteutusaika. Aikataulu on kireä, mutta ei mahdoton. Mikäli eri osapuolten välinen yhteistyö on sujuvaa, ollaan päästy siirtymään varsin jouhevasti neuvottelupöydästä suunnitelmiin ja kohti toteutusta.

Seurannat voi jatkossa tallentaa myös kartalle

Vesistökunnostajan karttapalveluun on tulossa alkuvuodesta 2022 parannus, kun vesistökunnostusten yhteydessä toteutettujen seurantojen ilmoittaminen mahdollistetaan. Seurantatietojen tallentaminen karttapalveluun tehdään mahdollisimman vaivattomaksi ja tiedot kannattaa jatkossa viedä karttapalveluun samalla, kun vesistökunnostustoimenpiteitä tallennetaan. Seurantatietojen lisäämismahdollisuudesta tiedotetaan erikseen, kun karttapalvelun päivitystyö on tehty. Pysy siis kuulolla!

Läpimurtoja

Ohjelmakauden ensimmäiseen puoliskoon mahtuu useita onnistumisia, jopa läpimurtoja. Mainioita esimerkkejä hyvän yhteistyön hedelmistä ovat muiden muassa Iijoen vaelluskalahanke 2020-2022, vaelluspoikasten kiinniottolaite Lieksanjoella, Nurmeksen Saramojoki, Kuusamon Kuusinkijoki ja hiljattain uutisoitu Virtaan voimalakauppa Sysmässä. Liikehdintää on muillakin virroilla läpi maan. Karvianjoella vesivoimaa ollaan ajamassa yhteisvoimin alas ja vastaavaan lopputulemaan pyritään Kaustisilla Perhonjoella. Kemijoella on käynnistetty laaja tutkimushanke Ounasjoen ja sen sivujokien lohen mäti- ja poikasistutuskokeet 2021-2026. Ohjelmakauden jälkipuoliskolla on odotettavissa lisää vastaavia uutisia.

Arvonmääritystyö lunastushankkeiden tukena

Hankkeissa, joissa on tarkoitus lunastaa vesivoimalaitos, tulee kuvaan laitoksen arvonmäärittäminen. Eli mikä on kohtuullinen kompensaatio toiminnan lopettamisesta. Tässä työssä selkänojana ovat toimineet Luonnonvarakeskuksen (Luke) kehittämä vesivoimalaskuri sekä LUKE:n taloustieteellinen osaaminen. Lunastussummaksi haetaan laitoksen nettonykyarvoa, sähköntuotannon arvon vastapainona huomioiden kaikki tulevat investoinnit ja mahdolliset velvoitteet. Arvonmäärityksen koukeroita avaa Luke:n erikoistutkija Antti Iho blogissaan Arvonmääritys sujuvoittaa vapaaehtoisia vaellusesteiden poistoja.

Nousu-ohjelma tukee vaelluskalojen elinolosuhteiden parantamista yhteensä 15 miljoonalla eurolla vuosina 2020-2023. Ohjelman toimeenpanoon on rekrytoitu asiantuntijoita ELY-keskuksiin ja ministeriöön. Luonnonvarakeskus avustaa ja toimii kumppanina ohjelman toimeenpanossa. ELY-keskukset myöntävät avustukset MMM:n osoittamien määrärahojen puitteissa. Avustuksen suuruus on enintään 50 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.

 

Teksti ja lisätietoja:

Matti Vaittinen, projektikoordinaattori, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 106, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Erityisasiantuntija Jouni Tammi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400 453425, etunimi.sukunimi(at)gov.fi 

 

NOUSU-ohjelma

 


 

Kohderyhmä: