HELPPI-hanke buustaa Helmi-elinympäristöohjelman pienvesien ja rantaluonnon kunnostuksia

Uutinen 22.4.2022 klo 15.37
Kunnostusmateriaalia eli kiviä ämpäreissä.
Kunnostusmateriaalia eli kiviä ämpäreissä. © Kuva: Mari Annala 

Kuusisataa kunnostettua purokilometriä, 1050 ennallistettua lähdettä ja 80 fladaa ja kluuvia, 200 kunnostettua rantaluontokohdetta ja 700 palautettua vaellusyhteyttä. Siinä Helmi-elinympäristöohjelman varsin kunnianhimoiset tavoitteet vuosille 2021-2030.

Yksityisiä sekä valtoin maita mukana

Helmi-ohjelman ydintoteuttajia luonnonsuojeluhallinnossa ovat ELY-keskukset ja Metsähallituksen Luontopalvelut, joille on asetettu omat määrälliset kunnostustavoitteensa. Karkeasti työnjako menee siten, että Luontopalvelut kunnostavat valtion luonnonsuojelualueilla ja ELY-keskukset yksityismailla. Suomen ympäristökeskuksen Helmi-ohjelman pienvesi- ja rantaluontoverkosto eli HELPPI-hanke toimii ympäristöministeriön teema vastaavan Antton Kedon oikeana kätenä ja auttaa koordinoimaan ja fasilitoimaan teeman kunnostustöitä. 

Monia uudenlaisia kunnostuskohteita – tukea tarvitaan

Läntisen Pien-Saimaan valuma-alueelle on rakennettu yli sata erilaista vesiensuojelurakennetta tai kosteikkoa. Kosteikkojen hoito ja huolto sekä maanomistajien neuvonta nousivat PISKU:n myötä uutena työkalupakkiin. Kosteikkoklinikat kokosivat kosteikkojen maanomistajia ja haltijoita yhteen. Kohdekohtaisella neuvonnalla tarjottiin käytännönläheistä täsmätietoa ja ohjeita kosteikkojen ylläpitoon. Myös kosteikkojen seurantaan saatiin jatkuvuutta. Ihan uutena toteutettiin mikromuovitutkimus taajaman hulevesikosteikolla.

Kivinen koskipaikka.
Virtavesikunnostukset ovat tuttua puuhaa jo, mutta HELPPI-hankkeessa kunnostetaan myös vähän vieraampia pienvesiä. © Kuva: Mari Annala 

HELPPI-hankkeessa on kartoitettu kunnostusten toteuttamisen pullonkauloja ja tietopuutteita. Pullonkauloja on pyritty purkamaan ja tietopuutteita täydentämään kokoamalla oppaita, järjestämällä tietoiskuja ja koulutuksia sekä auttamalla toimijoita verkostoitumaan. Tähän mennessä Helmi-teemassa on pitkälti keskitytty mahdollisten kunnostuskohteiden inventointiin. Tänä vuonna HELPPI-hankkeen erityisenä tavoitteena on tukea toimijoita siirtymisessä inventoinneista kunnostussuunnitteluun ja -toteutukseen.

Pienvesien kunnostuksen rivit järjestäytyneenä

Valtiohallinnon periaatepäätöksen mukaan Helmi-elinympäristöohjelmassa perustettiin valtakunnallinen pienvesien kunnostuksen koordinaatioryhmä, joka aloitti työnsä tänä vuonna. Koordinaatioryhmä koostuu 16 jäsenestä, jotka edustavat laaja-alaisesti eri sidosryhmäorganisaatioita. Sen tehtävä on muun muassa edistää pienvesien kunnostusten tietoperustan parantamista ja luoda edellytyksiä pienvesien suojelulle osana maankäyttöä. Ryhmää luotsaa puheenjohtajana toimiva, Helmin ohjelmapäällikkönäkin tunnettu, Päivi Gummerus-Rautiainen. HELPPI-hanke hoitaa koordinaatioryhmän sihteeristö- ja tukitehtäviä.

Pienvesi- ja rantaluontokunnostusteema alkaa siis olla hyvin verkostoitunut ja järjestäytynyt. Verkosto jatkaakin nyt hyvin alkanutta yhteistyötä kohti yhteistä tavoitetta pienvesien ja rantaluonnon kunnostusten tavoitteiden saavuttamiseksi. 

 

Teksti ja lisätietoja:

Mari Annala, tutkija, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi

HELPPI-hankkeen sivut

 


 

Kohderyhmä: