Ajankohtaista Liiterin ja YKR-aineistojakelun tiimoilta (11/2023)

Uutinen 1.11.2023 klo 19.55

YKR-aineiston päivitykset

YKR-aineistopäivitykset on tehty v. 2023 päivitysaikataulun mukaisesti. Viimeisin kantaan viety aineisto on Asuinhuoneistotiedot 2022, lisätty lokakuun lopussa. Saamatta Tilastokeskuksesta on vielä yksi aineisto, Väestön pääasiallinen toiminta 2022, se tullee vielä ennen vuodenvaihdetta -23/-24. Aineistot ovat myös YKR-aineistojakelussa.

Aineistojen virheitä on korjattu

YKR-aineistossa havaittuja virheitä on myös korjattu. Kankaanpään ja Honkajoen kuntien yhdistymisen jälkeen oli entisen Honkajoen kunnan alueella puutteita työpaikka-, työvoima- ja työssäkäyntiaineistoissa, mutta ne on nyt korjattu. Toivottavasti niistä ei ehtinyt olla harmia.

Rakennus- ja huoneistorekisterissä (RHR) havaittiin ongelmaa osoitetiedoissa, eli uusimpien vuosien (rhr2021 ja rhr2022) osoitetiedoissa oli paljon puutteita. Nämäkin on nyt korjattu.

Jos siis havaitsette jotain outoa aineistoissa, niin ilmoittakaa aina alutukeen, etsitään syytä ja korjataan aineistoja tarvittaessa. Useimmin virheet ovat meille muualta tulleissa aineistoissa, eikä meillä ole läheskään aina mahdollisuutta tehdä korjauksia niihin. Näin on esimerkiksi yksittäisten puuttuvien tai virheellisesti merkittyjen rakennusten kohdalla RHR-aineistossa. Näistä kannattaa olla yhteydessä kyseessä olevan kunnan rakennusvalvontaan.

YKR-aineistojakelu csv-muodossa

Uusimmat aineistot on viety YKR-aineistojakeluun enää vain csv-muodossa, koska yhtään ongelmaa csv-muodon hyödyntämisessä ei ole raportoitu Alueidenkäytön tietojärjestelmien neuvontaan. Vanhaan tapaan toimitetuissa mdb-aineistoissa taas ongelmia on esiintynyt, joten kehotamme nyt kaikkia YKR-aineistojakelun aineistoja käyttäviä siirtymään yksinomaan csv-aineistojen käyttöön. Vanhoja mdb-aineistoja ei olla ainakaan heti poistamassa palvelusta, mutta niitä ei enää päivitetä, eikä niihin tehdä korjauksia.

Ja vielä muistutuksena, että YKR-aineistojakelusta haettuja aineistoja saavat käsitellä vain Liiterin sopimusasiakkaat, eli aineistoja saa oman organisaation sisälläkin luovuttaa vain henkilöille, joille on tehty Liiteri-tunnukset. Ohjeita Liiteri-tunnusten sekä Liiterin sopimusasiakkuuden hakemiseksi löytyy tältä sivustolta (Liiterin käyttöehdot: Sopimusasiakirjat). Meiltä Alueidenkäytön tietojärjestelmien neuvonnasta voitte kysyä ja otamme mieluusti vastaan kaikenlaista palautetta.

 

Mukavaa loppuvuotta kaikille!

Alueidenkäytön tietojärjestelmien neuvonta Suomen ympäristökeskuksessa:

palvelunimi@syke.fi [palvelunimi = alu_tuki]

 


Kohderyhmä: