Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ensi yölle ennustetut rankat sateet aiheuttavat tulvimista Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa

Tiedote 12.7.2012 klo 12.00

SYKE ja Uudenmaan ELY-keskus tiedottavat

Härkmeren pengerryslue
Kristiinankaupungissa 10.7.2012
Kuva: Mikko Vesaaja

Ensi yölle ennustetut rankat sateet aiheuttavat paikallista tulvimista Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekäKeski-Suomessa. Myös taajamatulvien riski on merkittävä. Runsaimpia sateita odotetaan Uudeltamaalta Pohjanmaalle ulottuvalle kapealle alueelle. Sadetta kertyy mahdollisesti 30 - 50 mm. Yli 20 mm:n sade tulvii alimmille paikallisteille ja alavimmille pelloille. Sadealueen paikassa ja voimakkuudessa on vielä epävarmuuksia. Viime päivien sateiden takia maa on monin paikoin märkää.  

Paikoin jopa 150 mm:n sateiden jäljiltä ovat virtaamat yhä nousussa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Satakunnan joissa. Osassa joista ja puroista virtaamat ovat jo laskussa, mutta kääntyvät uudelleen nousuun ensi yöksi ennustettujen sateiden toteutuessa. Kyrönjoen latvoilla Koskutjoella virtaama on noussut ennätykselliseen 21 m3/s:iin. Aikaisempi ennätys oli 13,8 m3/s vuodelta 1988.

Paikallisteitä on edelleen poikki mm. Jalasjärven Ala-Vallissa. Eilisen rankkasateet saivat virtaamat voimakkaaseen nousuun myös Keski-Pohjanmaalla, jossa vesi nousi mm. Perhon keskustassa talojen pihoihin. Seuraavalle viikolle on Karvianjoen alueelle sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle ennustettu vielä 40 - 80 mm. Tämä nostaa virtaamia vesistöissä selvästi.

Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä rankkasade tulvi mm. omakotitalojen kellareihin ja pariin liikerakennukseen Seinäjoella.


Lisätietoja:

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 040 861 7743, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0400 148 550, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Noora Kauppila, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, puh. 029 502 1250, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Kohderyhmä: