Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Kenttäkäymälästä ”liikuteltavaksi lannoitetehtaaksi”

Tiedote 8.3.2018 klo 9.44

SYKE, Tampereen ammattikorkeakoulu, Käymäläseura Huussi ry ja Puolustushallinnon rakennuslaitos tiedottavat

Festivaaliyleisöä
Kuva: Unsplash

Miten saada käymäläjätettä tiivistettyä haitattomaan muotoon niin että ravinteet kuten typpi ja fosfori saataisiin uudelleen kiertoon? Uudessa kaksivuotisessa hankkeessa haetaan ratkaisuja siirrettävien käymälöiden jätteidenkäsittelyn haasteisiin kehittämällä ravinteiden talteenottoa ja hyödyntämistä. Tavoitteena on rakentaa kompakti käymäläjätteen käsittelylaitteisto, jota voidaan siirtää helposti mm. erilaisiin ulkoilmatapahtumiin.

Kiertotalouden hengessä tulevaisuuden käymälä ei ole vain jätteiden keräyspiste vaan ravinteiden käsittely- ja jalostuslaitos. ”Taustalla on halu etsiä lähtökohtaisesti puhtaimpia jätejakeita kierrätykseen”, kertoo hankkeen vetäjä Johanna Kallio SYKEstä. ”Syntypaikkaerottelu on tulevaisuutta myös vesihuollossa.”

Hankkeessa arvioidaan, kehitetään ja testataan erilaisia keräys-, talteenotto- ja käsittelyratkaisuja. Kehitettävää järjestelmää on suunniteltu koekäytettävän erikseen valittavalla puolustusvoimien harjoitusalueella, sillä niillä on toimintaa ja käyttäjiä jatkuvasti. ”Liikuteltavalle lannoitetehtaalle” on käyttöä kaikenlaisissa suurissa tapahtumissa, joissa tarvitaan väliaikaisesti suuri määrä käymälöitä.

”Mobiili ravinteiden talteenotto kenttäolosuhteissa” eli MORTTI-hankkeen rahoittaa Sitra. Suomen ympäristökeskus (SYKE), Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), Käymäläseura Huussi ry (KSH) ja Puolustushallinnon rakennuslaitos (PHRAKL) vastaavat projektin toteuttamisesta. Alkuperäinen hankeidea osallistui Sitran Ravinnekierto Challenge -kilpailuun.

Hankesivut: Mobiili ravinteiden talteenotto kenttäolosuhteissa (MORTTI) (Käymäläseura Huussi ry)

Lisätietoja

Hankkeen vetäjä, suunnitteluinsinööri Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 256, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 


Kohderyhmä: