Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKE ja Rajavartiolaitos öljypäästöjen valvontaoperaatiossa Tanskassa ja Norjassa

Tiedote 12.6.2015 klo 15.34
Valvontalentokoneita
Rajavartiolaitoksen Dornier 228 -valvontalentokone Tanskassa yhdessä Saksan, Irlannin, Ruotsin ja Norjan koneiden kanssa 10.6.2015. Kuva: Kati Tahvonen

Tiedote 12.6.2015

Suomen ympäristökeskus (SYKE) osallistui yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa tällä viikolla Tanskan järjestämään tehostettuun öljypäästöjen SuperCEPCO-valvontaoperaatioon osana keskinäistä öljyntorjunnan ja -valvonnan yhteistyötä. Mukana operaatiossa oli Rajavartiolaitoksen Dornier 228 -valvontalentokone, joka osallistui samalla matkalla myös Norjassa pidettyyn Oil on water – öljyntorjuntaharjoitukseen yhdessä SYKEn kanssa.

Tanskassa järjestetty SuperCEPCO -operaatio kokosi sekä Itämeren suojelusopimuksen (HELCOM) että Pohjanmeren sopimuksen (BONN) jäsenmaiden valvontalentokoneita Aalborgin kentälle. Kolmen päivän aikana valvottiin Tanskan, Ruotsin ja Norjan vesillä alusliikenteen päästöjä yhteensä 42 tunnin ajan 16 partiolennolla, joita suorittivat Tanskan, Suomen, Saksan, Irlannin, Ruotsin ja Norjan lentokoneet. Valvonnan aikana öljyä ei havaittu meressä, mutta sen aikana raportoitiin yksi kasviöljypohjainen päästö ja yksi tuntemattomaksi jääneen aineen päästö. Tämän viikon harjoitus osoitti, että jo vuosia jatkunut valvontayhteistyö Pohjois-Euroopan vesillä on tehokkaasti vähentänyt alusöljypäästöjä.

Öljyä mereen Norjan harjoituksessa Pohjanlahdella

SYKE ja Rajavartiolaitos osallistuivat samalla matkalla myös Oil on water -öljyntorjuntaharjoitukseen, joka järjestettiin norjalaisen NOFOn (Norwegian Clean Seas Association for Operating Companies) toimesta. Tämä vuosittainen Pohjanmerellä pidettävä harjoitus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Tällä kertaa kolmen harjoituspäivän aikana mereen päästettiin kymmeniä kuutioita öljyä, sillä tarkoituksena oli testata öljyntorjunnan uusinta tekniikkaa keräämällä merestä sinne päästettyä öljyä, jonka sijaintia, määrää ja levinneisyyttä valvontalentokoneet dokumentoivat. Harjoituksen tavoitteena oli testata öljynkeruulaitteiden todellista toimintakykyä autenttisissa olosuhteissa ja harjoituksen jälkeen kaikki öljy kerättiin huolellisesti pois.

 
 
 

Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen kyky havaita öljyä pilvisissä olosuhteissa osoittautui hyväksi. Vaikka mereen laskettu 500 litran öljypäästö oli ehtinyt sekoittua veteen kohtalaisen kovassa tuulessa useiden tuntien ajan, se erottui hyvin yli kahden kilometrin korkeudessa lennettäessä valvontakoneen havainnointitutkissa paksun pilvipeitteen läpi 25 km etäisyydeltä öljypäästöstä.

NOFO on Norjassa toimivien öljyteollisuusyritysten yhdistys, joka keskittyy öljyteollisuuden merellisten vaikutusten vähentämiseen. Oil on water -harjoitus on osa tätä toimintaa. Tänä vuonna harjoitukseen osallistui valvontalentokoneita Norjasta, Ranskasta, Suomesta sekä NASA:n tutkimuskone USA:sta.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Kati Tahvonen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 675, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisätietoa verkossa


Kohderyhmä: