Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Toinen tulvahuippu Lapissa viikonlopun ja ensi viikon aikana

Tiedote 9.6.2017 klo 14.21
Kosken kuohuja, kuva: Aarno Torvinen, YHA:n kuvapankki
Kosken kuohuja, kuva: Aarno Torvinen, YHA:n kuvapankki

Tulvakeskus tiedottaa

Lapin pohjoisimpien jokien vedenkorkeudet ovat nopeassa nousussa loppujen lumien sulaessa vauhdilla. Teno- ja Ivalojoen ennustetaan nousevan kevään toiseen huippuunsa viikonlopun aikana ja Ounas-, Tornion- ja Muonionjoen ensi viikolla. Tulvahuiput ovat ennusteiden mukaan korkeintaan keskimääräisiä, vain Tenojoella huippu voi olla hieman keskimääräistä suurempi.

Ounasjoella tulvahuippu ajoittuu ennusteen mukaan ensi viikon alkuun ja jää toukokuun lopun suuruiseksi eli selvästi vahinkorajojen alapuolelle. Muonionjoella tulvahuippu on pari päivää myöhemmin ja Tornionjoella ensi viikon loppupuolella. Tornionjoen toinen tulvahuippu on selvästi ensimmäistä pienempi.

Lounais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä vedenpinta on osassa järviä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla ja laskee hitaasti edelleen. Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärvi, Längelmävesi ja Tarjanne jäävät koko kesän ajaksi poikkeuksellisen alhaalle. Myös Päijänteen ja useiden Etelä- ja Kaakkois-Suomen järvien vedenkorkeudet ovat jäämässä pitkästä vähäsateisesta jaksosta johtuen tavanomaista alemmiksi.

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta www.ymparisto.fi/vesitilanne.

Lisätietoja:

  • Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
    p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • Hydrologi Miia Kumpumäki, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
    p. 0295 251 652, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: