Itämeren ninjat -peli kannustaa tekoihin - Itämeri, luonnonhavainnointi ja ruoka kiinnostivat Apps4Finland -kilpailussa

Uutinen 9.12.2014 klo 12.33

Itämeren ninja -pelin ovat kehittäneet Lasse Nurmi, Esa Halsti ja Antti Vaalikivi. Kuva: Antti Kokkola.
Itämeren ninjat -pelin ovat kehittäneet Lasse Nurmi, Esa Halsti ja Antti Vaalikivi. Kuva: Antti Kokkola.

Itämeren suojelu, elintarvikeketju ja luonnonhavainnointi kiinnostivat sovelluskehittäjiä Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä LYNETin järjestämässä Apps4Finland-kisassa. Voittajaksi selviytyi Itämeren ninjat -peli, jonka ovat kehittäneet Lasse Nurmi, Esa Halsti ja Antti Vaalikivi.

Voittaneen sovelluksen ideana on osallistaa pelin avulla yrityksiä Itämeren suojeluun ja kannustaa käytännön toimiin meren puolesta. Itämeren ninjat-pelissä yritykset voivat käytännön suojelutoimia tekemällä kerätä ninjapisteitä, joilla hankitaan tasokorotuksia ja ninjamerkkejä, joita voi hyödyntää yrityksen markkinoinnissa.

Voittajan valitsi tutkimuslaitosten pääjohtajista koostuva LYNETin johtoryhmä. Se näki voittajatyössä monia hyviä piirteitä. ”Siinä yhdistyy innostavalla tavalla todellinen ympäristö ja virtuaalitodellisuus sekä pelillisyys ja teot ympäristön puolesta. Lisäksi voittajatyö kytkee yritykset mukaan Itämeren suojeluun.  Pelin ideaa voi hyvin soveltaa myös muihin ympäristöasioihin, kuten ilmastotekoihin tai ruokahävikin vähentämiseen”.

Tämänvuotisessa avoimen innovaation sovelluskilpailussa palkintoja pokkasivat myös monet muut ympäristö- ja luonnonvara-alaan liittyvät sovellukset, joiden nimet ovat Villitys, Päästöt.fi ja InfoAPI. Villitys-sovellus innostaa hyödyntämään luonnonvaraisia kasveja, sieniä ja marjoja, ja Päästöt.fi-palvelussa puolestaan voi tarkastella suurimpia päästölähteitä EU:n alueella. InfoAPI ideoi tehokkuutta takaisinvetoihin.

LYNET-yhteenliittymä haastoi sovelluskehittäjät Apps4Finland-kilpailussa etsimään uutta käyttöä luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen alan avoimille tietovarannoille, edistämään kansalaishavainnointia ja parantamaan avoimien tietovarantojen käytettävyyttä. Kilpailutyön tuli käyttää jonkin LYNET-laitoksen (SYKE, MTT, Metla, RKTL, Evira tai Geodeettisen laitos) avoimia aineistoja.

Apps4Finland-kilpailun järjestävät yhteistyössä Forum Virium Helsinki, Open Knowledge Finland ry ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry.  Järjestäjäkumppaneina olivat tänä vuonna Ilta-Sanomat, LYNET luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä, valtiovarainministeriö, Sitra, Tilastokeskus ja Maanmittauslaitos. Ilmatieteen laitos, opetusministeriö, YLE, Helsinki Region Infoshare, Forge Service Lab, Helsingin kaupunki ja IBM ovat mukana tukemassa kilpailua.

Lisätietoja:


Kohderyhmä: