Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Kännykkäkameralla vesiä mittaamaan – tavoitteena oman ympäristötiedon tuottamisen helpottuminen

Uutinen 16.6.2015 klo 9.31
iQwtr Pyhälahti Bruun
Timo Pyhälahti ja Eeva Bruun SYKEstä mittaamassa iQwtr-laitteella vedenlaatua. © Saara Reinimäki

Mikkelissä esitellään keskiviikkona 17.6. jokaiselle vesilläliikkujalle ja mökkiläiselle sopiva tapa mitata kotijärven tai -joen veden kirkkauden ja laadun muutoksia. Suomen ympäristökeskus SYKEn ja hollantilaisyritys BlueLeg Monitorin järjestämässä kokeilussa iQwtr-älypuhelinsovelluksen ja vedenlaatumittalaitteen avulla voi itse tarkkailla oman lähivesistönsä ominaisuuksia. Kerätyt tiedot tulevat avoimesti käytettäviksi, niin viranomaisten kuin muuten vesiluonnon tilasta kiinnostuneiden käyttöön.

”Vapaaehtoisten havaitsijoiden tuottamat ympäristöhavainnot ja niiden erilaiset käyttömahdollisuudet ovat juuri nyt erittäin kiinnostavia,” kertoo erikoissuunnittelija Timo Pyhälahti SYKEstä. ”Yhdessä joukkoistamalla tuotetut havaintoaineistot vedenlaadusta voivat tarjota arvokasta tietoa vesiemme tilasta, varsinkin yhdisteltynä ammattilaismittauksiin ja satelliittikuviin,” hän pohtii. ”Veden kirkkauden muutoksista ovat kiinnostuneita esimerkiksi kunnalliset viranhaltijat, kalastusmatkailuyrittäjät ja vapaa-ajan kalastajat.”

Mittalaitteen ja älypuhelinsovelluksen ensimmäiset yleisölle avoimet käyttökokeet alkavat tänä kesänä. Pääosa kokeiluun tuotetuista mittalaitteista jaetaan vapaaehtoisille Mikkelin seudulla. Mittalaitteen lisäksi havainnointiin tarvitaan ilmainen iQwtr-sovellus, jota käytetään havaitsijan omalla iOS tai Android-älypuhelimella.

Kokeiltu teknologia on innovoitu SYKEssä, ja siihen perustuvaa mittalaite- ja tiedonkeruutekniikkaa on kehitetty hollantilaisten Water Insight ja BlueLeg Monitor -yritysten kanssa. Ketterän kehityksen periaatteilla tehtävässä kokeiluissa käytössä olevat iQwtr -mittalaite ja -älypuhelinsovellus on toteutettu suomalais- ja hollantilaistutkijoiden yhteistyönä.

Kehitystyötä ovat rahoittaneet aiemmin muun muassa EU ja Tekes. Kesällä 2015 toteutettava mittalaitekokeilu toteutetaan osana valtiovarainministeriön rahoittamaa ja Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa  Envibase -hanketta. Kokeilussa on mukana myös Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.

Kutsu medialle

Media on tervetullut tutustumaan iQtwr-vedenlaatumittaukseen 17.6. klo 16.00, Urpolanlammen rannassa, Hietakatu 2, Mikkeli. Tilaisuuden yhteyshenkilönä toimii Timo Pyhälahti.

Lisätietoja:

www.ymparisto.fi/envibase/iqwtr

Suomen ympäristökeskus SYKE

Timo Pyhälahti, erikoissuunnittelija
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
puh. 040-7399078

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Heikki Sundquist, kehityspäällikkö
heikki.sundquist@miktech.fi
puh. 050 387 3193

Yhteyshenkilö 1.7. alkaen:
Jukka Kumpusalo, projektipäällikkö
jukka.kumpusalo@miset.fi
puh. 044 794 5694
 


Kohderyhmä: