TARKKA on uusi karttapalvelu tarkan maastoerotuskyvyn satelliittikuville

Uutinen 3.7.2017 klo 10.21
TARKKA on uusi karttapalvelu tarkan maastoerotuskyvyn satelliittikuville. Alkuperäiset kuvat: USGS/NASA Landsat Program, prosessointi: SYKE.

SYKEn tietokeskuksen tarjoamat räätälöidyt tarkan maastoerotuskyvyn satelliittikuvat ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Satelliittien havainnoista työstetyistä tosivärikuvista voi erottaa huikeita yksityiskohtia – levälauttojen ja laivojen lisäksi esimerkiksi myrskypäivien tyrskyjä ja aaltoja. SYKEn kaukokartoittajat ovat kehittäneet uuden karttapalvelun kuvien helppoon selailuun ja erityisesti nopeaan zoomailuun. Se on nyt avattu!

Palvelun datalähteenä hyödynnetään SYKEn rajapinnoilla julkaistuja satelliittiaineistoja täydennettynä paikkatietoaineistoilla. Karttapalvelussa on mahdollisuus hakea kuvia alueittain, tällä hetkellä Helsingin edustalta, Lounais-Suomesta ja Suomenlahdelta.

Tosivärikuvien osalta seurattavia ilmiöitä ovat kesällä mm. sinileväkukinnat, veden sameusvaihtelut ja ruoppausalueet. Lisäksi palvelusta löytyy hienoja havaintoja talven jäisiltä kuukausilta ja sulamisajalta. Mielenkiintoisia vedenlaadun ilmiöitä seurataan Suomen merialueilta Euroopan avaruusjärjestön Sentinel-2 ja NASAn Landsat-8-satelliittien havainnoista.

Kuvia pyritään tuottamaan useamman kerran viikossa pilvisyystilanteesta riippuen. Palvelussa käytettävät instrumentit eivät havainnoi päivittäin kaikkia Suomen vesialueita, joten pilvettöminä aikoina havaintoja tulee noin 3-5 päivän välein.

Karkeampikin satelliittiaineisto, kuten Itämeren laajuiset pintalämpötilat ja levälauttatulkinnat, on saatavissa zoomattavassa muodossa tänä kesänä. Niille aukeaa heinäkuun alkuun mennessä oma palvelunsa, joka löytyy osoitteesta syke.fi/kaukokartoitus.

TARKKA-karttapalveluun tulee satelliittien havainnoista työstettyjen tosivärikuvien lisäksi ympäristöministeriön rahoittaman VESISEN-projektin tuottamia ensimmäisiä versioita rannikon sameus- ja humusaineistoista. Syksyn aikana vastaavia aineistoja saadaan myös järviltä.

Karttapalvelua käyttävät kansalaisten ja sykeläisten lisäksi mm. Varsinais-Suomen ELY-keskus YM:n rahoittaman yhteishankkeen puitteissa.

Lisätietoja

 

Karttapalvelun rajapintoja on kehitetty Envibase-hankkeen Tietojen yhteiskäyttö –osahankkeessa.

 

 


Kohderyhmä: